Debatt: I UNRWA finns en tidsinställd bomb som kan avlägsnas

Islamisterna har fullständigt knäckt många människors samveten och förvandlat dem till monster och rovdjur. 12 anställda på UNRWA har bevisats vara delaktiga i händelserna på den svarta lördagen den 7 oktober 2023. Mer än 1200 UNRWA-anställda i Gaza och över 3000 lärare, var medlemmar i grupper på Telegram fyllda med antisemitism och hyllande av terrorism. Cirka 6000 anställda har släktingar som är aktiva inom Hamas och Jihad. Jag frågar mig, hur många sympatisörer finns det? Och hur många sovande celler finns det inom organisationen, vars enda uppdrag borde vara humanitärt?

Det är som om vi alla lever i en mardröm, där många frågar sig vad som driver en FN-anställd, som utför humanitärt arbete, att bli terrorist? Har polariseringen nått en sådan skrämmande och osannolik nivå?

Jag svarar på dessa frågor när majoriteten av arabiska och muslimska folkets förhållande till konflikten mellan Israel och Hamas i Gaza betraktas som ett krig mellan muslimer och judar och som en komplott mot islam och muslimer. I en miljö och ett klimat inom Gaza, ett islamistisk Hamas-fäste, blir det mycket naturligt och logiskt att höra och se “muslimska” anställda överge sina ädla och nobla roller och förvandlas till terrorister som väntar på order från Hamas-ledarna för att omedelbart verkställa dem.

Med tanke på den rotade avsky mot judar i det arabiska kollektiva medvetandet, som ett resultat av majoriteten av de arabiska regimernas politik som fortfarande investerar i hatet, blir UNRWA-anställda i Gaza som muslimska minor i en bomb som ingen vet när den kommer att explodera!?

UNRWAs bomb är full av risker och kommer att förbli så tills den löses radikalt.

Trots den dramatiska och tragiska situationen har vi ännu inte hört talas om “nödvändiga avgångar” från de högre ansvariga inom organisationen, vilket skulle vara det minsta kravet för att ta på sig ansvaret. Istället har vissa av dem uttalat behovet av att inte frysa finansieringen från de finansierande länderna, istället för att diskutera omedelbara, omfattande och övertygande lösningar! Dessa fakta vi har framför oss bekräftar att UNRWA har blivit ett bo för terrorister, och det som har varit dolt är ännu värre och större. Det är verkligen det mest unika och överväldigande Hamas-katastrofen någonsin.

Frågan är, har vi nått en värld där medborgarna i “vissa finansierande länder”, som betalar skatter, måste stödja FN-organisationer där terrorismen frodas?

Bortsett från varierande uttalanden, bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres uppmaning till givande länder att säkerställa kontinuiteten i finansieringen för att garantera byråns verksamhet, vilket har bekräftats flera gånger av WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom och Israels utrikesminister Yair Lapid, som sa att “UNRWA är en civil odlingsplats för Hamas i Gaza”, och jag håller helt med om hans beskrivning.

Den viktigaste frågan idag som ekar över hela världen är vad man ska göra med över 2 miljoner människor i Gaza som bor i området?

Enligt min beskedliga åsikt, för att vara positiv och inte bara kritisk, vill jag föreslå två förslag som kanske är lämpliga och kan accepteras utan envishet och stolthet.

Det första förslaget är att delvis avskaffa UNRWA, särskilt dess verksamhet i Gaza, och omedelbart ersätta den med en ny FN-organisation utan att förlora tid. Stora länder kan göra detta om de vill!

Det andra förslaget är att om det internationella beslutet är att behålla den, måste alla “religiöst präglade” arbetare från UNRWA i Gaza omedelbart ersättas av icke-religiösa kollegor. Annars är det ren galenskap. Situationen är mycket allvarlig och förtjänar snabb och effektiv åtgärd för att hjälpa människorna i Gaza och samtidigt rensa byrån från potentiella terrorister…

Jag kommer att upprepa det tills det sitter i minnet: Att blunda för den ökande och utbredda islamismen överallt är som att oavsiktligt hjälpa till att laga gift utan motgift.

Mohamed Saad Khiralla

Politisk analytiker specialiserad på Mellanösternfrågor och islamistiska rörelser.Författare och medlem i det svenska PEN

Den här artikeln publicerades på hebreiska i den israeliska tidningen Yisrael Hayom den 13/2/2024 och återges här i något förkortad form.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen