Sanktioner efter Navalnyjs död

Ett trettiotal personer blir föremål för nya sanktioner från EU, meddelades på fredagen efter ett möte i Europeiska rådet. Sanktionerna är en följd av oppositionspolitikern Alexej Navalnyjs död i en straffkoloni nyligen.

Josep Borell, EU:s höge representant i utrikesfrågor, sa i samband med beslutet att Navalnyjs död ”är en tydlig påminnelse om regimens avsaknad av respekt för människoliv”.

– Dagens sanktioner visar vår beslutsamhet att hålla Rysslands politiska ledarskap och myndigheter ansvariga för de fortsatta kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Ryssland. Samtidigt vet vi att Putin inte är Ryssland och att Ryssland inte är Putin. Vi kommer att fortsätta att stödja det ryska civilsamhället och de oberoende rösterna i Ryssland, fortsatte Borell.

– President Vladimir Putin och de ryska myndigheterna bär det yttersta ansvaret för Navalnyjs död. Detta måste få konsekvenser. Jag välkomnar att EU idag fattat ett viktigt beslut om sanktioner mot personer inblandade i Navalnyjs behandling och för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, sa utrikesminister Tobias Billström enligt regeringen.se. 

Förutom de 33 personerna som i och med beslutet förs upp på EU:s sanktionslista, tas också de två fångläger där Navalnyj vistades med i sanktionerna.

–  Båda straffkolonierna är kända för att intagna utsätts för fysiska och psykiska påtryckningar, fullständig isolering, tortyr och våld, skriver Europeiska rådet på nätet med anleding av beslutet.

Sanktionerna innebär att personerna på listan får sina ekonomiska tillgångar frysta. Dessutom innebär sanktionerna ett förbud mot inresa i EU för de fysiska personer som förts upp på förteckningen.

Ulf Schyldt

Dela med andra
redaktionen
redaktionen