Debatt: Projekt Selma ett vågspel

Den 18 oktober skickade partisekreteraren Jakob Olofsgård ut ett mail till alla medlemmar om ett initiativ för att formulera den liberala framtiden – projektet kallas “Projekt Selma”.

Initiativet är välkommen, relevant och rent av nödvändigt. I ett allt mer polariserat samhälle får vi liberaler allt svårare att ta plats med våra idéer och tankar. Tidöavtalet försvårar också en offentlig debatt kring vår liberala politik – partiledningen tvingas göra realpolitiska överväganden och vi missar därmed möjligheten att vara tydliga i vår politik.

Projekt Selma fokuserar enligt Jakob Olofsgård på tre områden; organisationen, den liberala sakpolitiken och en liberal vision. Alla tre nödvändiga områden för att utveckla partiet.

En stabil organisation är en förutsättning för att engagera gamla och nya medlemmar, för att hålla en liberal debatt lokalt och för att bygga ett parti med ambitioner.

Också sakpolitiken är viktig, den påverkar medborgarnas dagliga liv och är den del av politiken som får medialt genomslag i vardagen.

Den liberala visionen är inte bara viktig – den är direkt livsnödvändig för att partiet skall överleva på sikt! Som liberal i dagens polariserade samhälle hänger vår sakpolitik löst och vi måste vara ärliga att vi i många sakfrågor ligger i skuggan av andra partier. I skolpolitiken och EU-frågan har vi trovärdighet, men det är inte de frågor som allmänheten anser viktigast. I de stora frågor som engagerar medborgarna; invandring (integration), gängkriminalitet, försvarspolitik, miljö och fördelningspolitiska frågor har vi svårt att nå fram. Andra partier är tydligare och mer trovärdiga i sin argumentation och sitt narrativ inom dessa områden. Om vi som liberaler skall vara trovärdiga behöver vi först formulera visionen och därefter diskutera sakfrågorna. Jag ser en stor risk i att dessa två arbetsgrupper (sakfrågorna respektive den liberala visionen) i Projekt Selma kommer att arbeta parallellt och inte kronologiskt, vilket hade varit betydligt mer relevant för att skapa långsiktighet.

När arbetsgrupperna arbetar parallellt riskerar vi inte bara att sakfrågorna inte hänger ihop med en vision, det kan till och med bli så att vi måste ändra vår inställning i sakfrågor för att anpassa oss till vår vision, och då riskerar vi att få en trovärdighetskris, något som vi idag inte har råd med.

Utan den liberala visionen kommer sakfrågorna att “hänga löst” samtidigt som vi i många sakfrågor slåss mot partier med större trovärdighet i relevanta frågor. Låt oss därför lägga krutet på en uppdatering av vår liberala vision, och formulera denna på ett sätt som är relevant för medborgarna i det 21:a århundradet. Framförallt måste den vara tydlig och lösningsorienterad (=skapa ett liberalt, stabilt och demokratiskt samhälle). Med denna på plats kan vi sedan ta tydlig ställning i sakfrågorna.

Thomas Persson
frilansjournalist och medlem i Liberalerna Stockholm

Dela med andra
redaktionen
redaktionen