Debatt: Tillbaka till de socialliberala rötterna

Var det något fel på Folkpartiet? Var det fel på Folkpartiet Liberalerna? Det är med Liberalerna som det glesnar i medlemskåren – från dryga 20 000 medlemmar 2010 till knappt 10 000 under 2023.

När jag en gång i tiden bestämde mig för att bli medlem i Sveriges liberala parti – Folkpartiet – var det partiets resonemang kring den enskilde individens ansvar, rättigheter och skyldigheter. Resonemang som: ”Din frihet får inte inkräkta på någon annans frihet”, ”Det glömda Sverige ” (som fortfarande finns med som rubrik i partiprogrammet) övertygade mig om att i Folkpartiet finns de som tycker som jag.

Jag upplever att den partiledare som med hjärta och hjärna levde upp till arvet efter Bertil Ohlin, Sven Weden, Per Ahlmark var Bengt Westerberg.

Det politiska landskapet började förändras med Ny Demokrati och idag dominerar Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna upplevs vara de som är de främsta försvararna av individens ansvar, skyldigheter, rättigheter. Rätt eller fel? Sverigedemokraterna är enligt dem själva fiender till det liberala samhället.

Jag saknar Folkpartiet. Mitt Folkparti som var inriktat på att lyfta de sämst ställda – de som saknar stödet i en stark organisation. Mitt Folkparti som arbetade för ett fritt och effektivt näringsliv.

Varför tappar Liberalerna medlemmar? Kan det vara så att de upplever att arvet efter Folkpartiet har förfuskats? Jag tror att Liberalerna måste tillbaka till rötterna. Lär av historien.

Det glömda Sverige finns fortfarande i verkligheten. Ett exempel är de sämst ställda pensionärerna. Mellan 2022 och 2023 ökade antalet pensionärer 65+ hos kronofogden med 4517 personer. Totalt finns det 55 906 pensionärer 65+ registrerade med skulder hos kronofogden.

I debatten återkommer debattörerna ofta till ”Sänk skatten för dem som jobbar!”. Jag saknar att någon säger ”Sänk skatten för dem som HAR jobbat!”. Ett annat populärt debattinlägg är ”Vi höjde pensionen …”. Tyvärr höjdes även räntorna, hyran, matpriserna, elavgiften, va-taxan med mera. I och med pris- och avgiftshöjningarna ökade statens inkomster på grund av att momsen som vi betalar på varor och tjänster också ökade. Av pensionshöjningen blev det minus i plånboken och fler 65 plussare hamnar i kronofogdens register. Så vill väl inte vi liberaler att det skall vara?

Lesley Holmberg 
Häljarp, Landskrona

Dela med andra
redaktionen
redaktionen