Debatt: Tror Liberalerna på socialliberalismen?

Under lång tid har Liberalerna (tidigare Folkpartiet) stått för en balans mellan marknadsekonomi och socialt ansvar. Men i dagens politiska landskap verkar socialliberalismen ha hamnat i skymundan, och många ställer sig frågan: vart tog den vägen?

Socialliberalismen har traditionellt stått för att kombinera ekonomisk frihet med starka sociala skyddsnät. Det innebär att man inte behöver välja mellan marknadens dynamik och samhällets behov av rättvisa och omsorg. Men den senaste tiden har Liberalerna rört sig mot en högerkant som känns allt mindre bekant för oss som fortfarande tror på dessa grundvärderingar.

Ett socialliberalt alternativ
Tyvärr är det kanske dags för ett rent socialliberalt parti. Ett parti som vågar stå upp för sociala reformer utan att för den sakens skull vara socialistiskt. Ett parti som erkänner marknadens kraft, men också dess ansvar för de svaga.

Centerpartiet har tidigare visat sig vara öppna för samarbete med socialliberala krafter. Ett närmare samarbete mellan Socialliberalerna och Centerpartiet skulle kunna bli en kraft att räkna med i svensk politik. Det skulle kunna erbjuda ett tydligt alternativ till dagens polarisering och bidra till en politik som är både marknadsvänlig och socialt ansvarstagande.

Finns det socialliberaler kvar i riksdagen?
Det finns fortfarande några röster kvar i riksdagen som bär socialliberalismens fackla. Men de är få, och deras inflytande verkar vara så begränsat att de varken hörs eller syns. 

Många av oss som har röstat på Liberalerna i hopp om en socialliberal politik känner oss nu vilse och övergivna.

Samarbetet med Sverigedemokraterna.
En av de mest kontroversiella frågorna är varför Liberalerna överhuvudtaget samarbetar med Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna står för värderingar som går stick i stäv med både liberala värderingar och i synnerhet socialliberalismen, och samarbetet riskerar att urholka de värderingar som Liberalerna en gång stod för. Varför överger vi vår grund för kortsiktiga politiska vinster som nu verkar leda till en riksdag utan ett liberalt parti vid nästa val?

Dags att lansera ett marknadsliberalt parti för folket?
Med opinionssiffror som går mot under tre procent måste vi fråga oss: vad vill vi vara?

Ett marknadsliberalt parti som inte glömmer de sociala aspekterna skulle kunna tilltala många väljare som idag känner sig politiskt hemlösa. Vi behöver samlas och återgå till våra rötter – mittåt! Vad hände med Folkpartiet?

Folkpartiet stod för socialliberalism, för utbildning, för sociala reformer och för individens frihet. Det är hög tid att vi återvänder till dessa grundvärderingar. Det är hög tid för ett totalt nytänk, för ett parti som vågar stå upp för en socialliberal agenda.Frågan är om vi borde reformera Liberalerna inifrån eller om vi behöver starta något nytt.?

Vad vi än väljer, måste vi återigen bli en röst för dem som vill se sociala reformer utan socialism och en marknad som tar ansvar för de svaga.

Lars Olofsson
Hönö

Dela med andra
redaktionen
redaktionen