Debatt: Upp till bevis, liberaler! Rädda assistansen nu

Det finns nu en majoritet i riksdagens socialutskott för att långsiktigt rädda den personliga assistansen genom en indexering av assistansersättningen. Detta är mycket glädjande. Efter många års urholkning av de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva assistans med god kvalitet krävs politiska beslut som ger rimliga villkor.

Liberalerna är det riksdagsparti som historiskt har varit den personliga assistansens främsta försvarare. Liberalerna var avgörande för reformens tillkomst. Vi vet också att det finns många liberala företrädare på lokal nivå som slåss för att den ska få rimligare villkor.

Vi som skriver detta representerar olika perspektiv på den personliga assistansen. Men vi är alla oroliga för vad som kommer att hända med assistansen om urholkningen av de ekonomiska förutsättningarna tillåts fortgå.

Inom ramen för januariavtalet drev Liberalerna förtjänstfullt på och fick efter flera års underfinansiering till stånd en uppräkning av den statliga assistansersättningen med 3,5 procent, men tyvärr återgick uppräkningen redan året därpå till en orimligt låg nivå.

I en bransch där mer än 90 procent av kostnaderna utgörs av löner och det inte finns möjlighet till någon produktivitetsökning måste ersättningen utvecklas i takt med de kollektivavtalade löneökningarna. Med löneökningar på hela 7,4 procent 2023–2024 och en uppräkning av schablonen med endast 4 procent är kvaliteten i assistansen, ja hela assistansreformen, satt under allvarlig press. För att assistans av god kvalitet ska överleva måste politiken nu ta sitt ansvar.

Liberaler, vi hoppas att ni tar med er detta in i årets budgetförhandling i Tidösamarbetet. I ryggen har ni nästan 18 000 assistansanvändare (och ännu många fler anhöriga) som hoppas att ni ska lyckas. Ni har också med er en majoritet i riksdagens socialutskott. Så ta chansen, rädda den personliga assistansen – indexera assistansersättningen!

Bengt Westerberg
Tidigare partiledare, debattör

Sophie Karlsson
Ordförande Intressegruppen för assistansberättigade (IFA)

Magnus Andén
Ordförande Riksföreningen JAG genom god man Cecilia Blanck

Lise Lidbäck
Förbundsordförande Neuro

Inger Tolsved Rosenkvist
Regionråd (L) och funkisförälder

Bengt Eliasson
Tidigare riksdagsledamot och funktionsrättspolitisk talesperson (L)

Patrik Silverudd
Näringspolitisk expert personlig assistans, Vårdföretagarna

Henrik Petrén
Branschansvarig Personlig Assistans, Fremia

Dela med andra
redaktionen
redaktionen