Demokrati i fokus i Anderssons 1 maj-tal

Att försvara demokratin var den genomgående röda tråden i Magdalena Anderssons 1 maj-tal som hölls i ett soligt Göteborg idag. Föga förvånande fick även regeringen sig en känga från oppositonsledaren när det gäller hur man sköter Sveriges välfärd.

Krigen i Ukraina och i Gaza, och hoten mot vårt demokratiska system fick stort utrymme i Magdalena Anderssons 1 maj-tal. 

— Vi vill se ett Sverige som är lite mer som Sverige! Ropade Magdalena Andersson och applådåskorna ljöd över Götaplatsen.

Budskapet handlade om att ta tillbaka kontrollen. Kontrollen över vår hotade demokrati och kontrollen över välfärdssamhället, som hon menar att regeringen (som hon för övrigt genomgående refererar till som ‘Sverigedemokraterna och Tidöpartierna’), håller på att nedmontera.

Magdalena Andersson menar att det är dags att mana till demokratiskt självförsvar och hon tar upp tre fokusområden där det särskilt behöver göras.

Först och främst behöver vi städa upp i välfärdskaoset så att skola, sjukvård och omsorg funkar för vanligt folk. Vinster ska gå till löner och inte till lyxvillor på Floridas östkust, sa hon.

Det andra är att se över om regler och lagar finns i vårt välfärdssystem som kan göda kriminalitet och fusk. I så fall ska dessa regler och lagar rivas upp.

Det tredje är att få ordning på ickefungerande marknader. Exemplet Magdalena Andersson tog upp var hur el- och livsmedelsmarknaden havererade efter invasionen av Ukraina, med bland annat rusande priser till följd. Samhället ska finnas både i vanliga tider och i kris, sa hon.

I talets utrikespolitiska del skickade hon en känga till både Hamas och Israel och tog upp fasansfulla exempel på hur lidandet i Gaza nått oacceptabla nivåer. 

— Att den här situationen kunnat uppstå är en skamfläck för mänskligheten, sa Magdalena Andersson och menade att en tvåstatslösning är den enda hållbara lösningen för att både Israeliter och Palestinier ska kunna leva i fred.

Slutligen tog hon upp Ukraina och lovade att Socialdemokraterna aldrig kommer att vackla när det gäller stödet till Ukraina och att de kommer att stå på Ukrainas sida tills den siste ryske soldaten har lämnat landet.

Christina Glassel

Dela med andra
redaktionen
redaktionen