Det ofattbara våldet

Hamas vidriga grymheter mot civila israeler har slagit världen med chock och sorg. Det brutala överfallet på en musikfestival för fred som skulle hållas i öknen precis intill Israels gräns mot Gaza skördade åtminstone 260 dödsoffer. Unga människor från alla möjliga länder som också drabbades av det nakna hatet och våldet. 

Hamas mördare har siktat in sig på civila, på äldre, på barn, på familjer. Urskillningslöst. Fruktansvärt. Bestialiskt. 

Och trots detta, trots att det står helt klart att morden, våldtäkterna och grymheterna med berått mod begås just mot civila – på samma vidriga sätt som de ryska soldaterna torterade och dödade civila i Butja i Ukraina – finns det dessvärre ingen brist på dem som tar Hamas i försvar. Eller som vill relativisera våldet. 

När Hamas skjuter raketer mot Israel från skolor och andra civila anläggningar, i uppenbar strid mot folkrätten och krigets lagar, så får Israel skulden för civila dödsfall om de besvarar elden. Och trots det står alltså hatets hantlangare nu på led för att ta denna terrororganisation i försvar. 

Sverige sällade sig till de länder där den blodiga attacken firades öppet – en bilkortege genom Malmös gator, ­Sveriges tredje största stad där den judiska församlingen i åratal varslat om ökade hot, hat och våld mot sina medlemmar, som viftade med palestinska flaggor och spelade musik. Det är ett vittnesmål om misslyckande, om svaghet och det öppna samhällets reträtt. 

Nu måste något göras. Det som borde ha gjorts för länge sen måste till slut genomföras. Att öppna ännu en liten institution, ett museum om förintelsens ohygglighet, ett nytt Forum för Levande historia är inte tillräckligt.

Det är känt och omvittnat hur lärare som försökt tala om dessa ämnen i vissa skolor hotas och tystas. Många avstår från att ens försöka ta upp ämnen där eleverna har starka åsikter och uppträder våldsamt. Men det måste få ett slut. 

Där hatet har slagit sina klor så djupt i samhället att förintelsen inte ens kan nämnas på skoltimmarna har det öppna samhället abdikerat. Den utvecklingen måste stoppas och vändas. Världen kan vi kanske inte göra om, men detta måste vi kunna göra. 

När Israel nu blöder, blöder våra hjärtan för dem. 

Dela med andra
redaktionen
redaktionen