Dramatisk dag i riksdagen på onsdagen

Så fick Sverige sin första kvinnliga statsminister, Magdalena Andersson (S). Men hon blev också Sveriges mest kortlivade statsminister, efter att Miljöpartiet på en pressträff under eftermiddagen meddelat att de kommer att lämna regeringen. 

Det var ingen hemlighet att det var svårt att få ihop de motsträviga partierna i regeringsunderlaget. S och MP hade – då – inga problem att fortsätta, men både C och V var svårflirtade. V in i det sista.

Vänsterpartiet krävde bland annat en höjning av garantipensionen för att rösta för Andersson. C motsatte sig att regeringen skulle förhandla med V – de har ju krävt att V ska hållas utan inflytande.

I slutänden beslutade V att stödja Andersson. Men Centern reagerade mot löftena till V genom att avstå från att rösta för S-MP-regeringens budget.

Därför vann M-KD-SDs gemensamma reservation i Finansutskottet omröstningen i kammaren, klockan 16 samma dag som alltså en ny statsminster valdes. Magdalena Andersson skulle, när hon övergår från posten som finansminister till statsminister, tvingas regera med en budget som inte är hennes egen. Och ett inslag i den – om än inte ett skarpt beslut utan ett tillkännagivande – är att M-KD-SD vill sänka bensinskatten med 50 öre från första maj.

Och då valde alltså MP att lämna regeringen.

Politiskt är det förstås förståeligt att MP inte vill verkställa en politik som går rakt emot vad de står för. Men ett tillkännagivande är som sagt inte ett skarpt beslut. Regeringen skulle kunna lämna en ny ändringsbudget, där bensinskattesänkningen läggs på is – budgetpraxis lämnar utrymme för beslut som förstärker statskassan, även efter att budgetens ramar satts.

Konstitutionell praxis säger att en statsminster bör lämna in sin avskedsansökan om regeringens sammansättning ändras. Det gjorde regeringen Fälldin I när Moderaterna lämnade och det har ansetts gälla sedan dess.

Därför lämnade Magdalena Andersson in sin avskedsansökan efter bara sju timmar. Och faktiskt redan innan hon formellt tillträtt, vilket skulle ske i en konselj på fredag.

Mest sannolikt kommer hon sedan väljas om, med mer eller mindre samma röstsiffror som dagens omröstning. Miljöpartiet lovade på samma pressträff att rösta för Andersson som statsminister på nytt. Men det är ett svårslaget rekord.

Magdalena Andersson bli därför historisk på mer än ett sätt. Och hennes tid som statsminster får en start som knappast någon av de centrala aktörerna i dagens dramatik önskade sig.

Men jämt 100 år efter att de första fem kvinnorna valdes till Sveriges riksdag, fick Sverige sin första kvinnliga statsminister. Om så bara för några timmar, så här långt. Och för andra gången tvingades en regering styra med en annan budget än sin egen. Den parlamentariska situationen är verkligen annorlunda än Sverige varit vant vid.

Text: Ulf Schyldt

Dela med andra
redaktionen
redaktionen