Fifas urbota dumma regler

Det har varit mycket Fifa i media den senaste veckan. Korruption, mutor, ordförandeval och så vidare. Till och med Rysslands president Vladimir Putin gav sig in i debatten och menade att USA enbart blandade sig Fifas affärer för att försöka förhindra Ryssland från att arrangera VM 2018.

Omvalet av Sepp Blatter är inget annat en skandal och man kan bara hoppas att rättvisan ska ha sin gång och att de som eventuellt är inblandade i korruptionsskandalen får ta sina straff.

I skuggan av detta har ännu en Fifa-skandal pågått. TV4 har fått de svenska sändningsrättigheterna till sommarens fotbolls-VM i Kanada. Helt logiskt ville tv-kanalen kalla detta mästerskap för ”Fifa fotbolls-VM 2015” i sina sändningar och sin marknadsföring. Men se det ville Fifa inte gå med på. Det som på engelska heter ”Fifa Women´s World Cup 2015” måste på svenska kallas ”Fifa dam-VM 2015” varken mer eller mindre.

TV4 har länge hävdat linjen att man inte vill betona om det är ett herr- eller dammästerskap, men gav upp i förra veckan och anpassade sig till Fifas urbota dumma regler. Detta trots att man inte vet vad som skulle hända om man bröt mot reglerna och struntade i dambeteckningen. Även Svenska fotbollförbundet har hemfallit åt Fifas later och kallar på sin hemsida hela evenemanget för ”Dam-VM 2015”.

Det här visar att man har långt kvar till jämställdheten inom svensk fotboll. För ingen skulle väl kalla VM i fotboll 2018 i Ryssland för ”Fifa herr-VM 2018”.

Riksidrottsförbundet har antagit jämställdhetsmål för svensk idrott. Det övergripande målet säger att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på alla nivåer och inom alla områden.

I helgen som gick valde förbundet en ny ordförande, förre rikspolischefen Björn Eriksson. Han hade, om han hade velat, tydligt kunnat markera att vi i Sverige inte accepterar uppdelningar av det slag som Fifa föreslår. Men det gjorde han inte.

Men om han vill leva upp till förbundets mål finns mycket för den nye ordföranden att ta tag i, inte minst på fotbollens område.

TV4 och Fotbollskanalen har granskat jämställdheten inom fotbollen och kommit fram till att man har lång väg att vandra innan Svenska fotbollförbundet når upp till jämställdhetsmålen. Idag domineras förbundets beslutande organ på alla nivåer av svenskfödda vita män. Kvinnornas andel uppgår endast till 24 procent. Med nuvarande takt kommer det att dröja ända till år 2028 innan Riksidrottsförbundets mål om att kvinnor och män på alla beslutande nivåer ska vara representerade med minst 40 procent.

Ett förbund som svarar för över en tredjedel av all idrottsverksamhet i Sverige borde kunna föregå med bättre exempel. Det är viktigt att börja uppifrån och föregå med gott exempel.

Utifrån detta ser vi fram emot ”Fifa fotbolls-VM 2015”.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen