Folkfest och kamp fungerar tillsammans

Carl Otto Engberg valdes i början av sommaren till ordförande för HBT-liberaler. NU har stämt av läget med honom inför årets Stockholm Pride som börjar på måndag den 2 augusti.

Kommer HBT-liberaler att delta på något sätt i samband med Stockholm Pride?

– Ja, vi kommer att delta på flera sätt. Vi har bland annat tre egna seminarier i Pride House som man också kan ta del av digitalt. Vi kommer till det att synas inför och under både Stockholm Pride och World Pride i Malmö/Köpenhamn med hjälp av opinionsbildande artiklar och annonsering. 

– Sen är det viktigt att vi syns i hela landet och inte bara där storstadsregionerna har Pridefestivaler. I år finns därför även en stomartikel för liberaler runt om i landet att skicka in till lokalmedier kopplat till HBTQI-frågorna.

Varför är Pride viktigt?

– Pridefestivaler är idag på många sätt ett nav i HBTQI-communityt. Pridefestivaler är mötesplatser där människor kan finna andrum, glädje, fest, vänner, sitt livs kärlek men också en plats där vi kan mötas för att diskutera frågor viktiga för vårt community. Min målsättning är att liberaler ska vara de politiker runt om i landet som självklart hissar Prideflaggan, som är närmast vän med och mest engagerade på när Pride går av stapeln lokalt, säger Carl Otto Engberg.

– Sen tror jag vi är många som verkligen ser fram emot att pandemin tar helt slut så vi även helt fysiskt kan fira allas rätt att vara den de vill och älska precis den de vill.

Pride började ju som en rent politisk demonstration – en protestaktion mot majoritetssamhället – men Stockholm Pride beskrivs nu för tiden mest som en folkfest. Hur ser du på den utvecklingen – är den positiv eller negativ?

– Låt mig börja med att säga att det är fantastiskt att bo i ett land där Pride ofta beskrivs som en folkfest. Det är också ett resultat av att viktiga förbättringar skett de senaste årtiondena på det här området. Samtidigt kan man aldrig ta några landvinningar för givna och även det kommande årtiondet kräver sina fortsatta reformer. För mig går det utmärkt att kombinera fest och glädje med seriösa och viktiga inslag.

Vilka frågor är viktigast för er att driva i samband med Pride?

– Vi har åtta fokusområden som vi vill driva inför de kommande åren, däribland ett kompetenslyft i offentliga verksamheter, bättre förutsättningar för regnbågsfamiljer och minskad psykisk ohälsa bland HBTQI-personer.

– För min del upplever jag dock att det som överskuggar enskilda och viktiga sakfrågor här hemma just nu är den kusliga utvecklingen som vi ser i flera andra europeiska länder, så som Polen, Tjeckien, Georgien och Ungern.

– Att likställa homosexualitet med pedofili, att förbjuda information om homosexualitet och att införa speciella så kallade ”hbtqi-fria zoner” är för mig så grova övertramp för vad det öppna moderna samhället ska stå för att vi liberaler ska ägna fullt fokus på detta. Karin Karlsbro gör ett viktigt arbete för Liberalerna kopplat till detta i Europaparlamentet men från den svenska regeringen har det varit skrämmande tyst.

– När olika typer av manifestationer nu genomförs här hemma i samband med Stockholm och World Pride i Malmö/Köpenhamn går för mig tankarna först och främst till våra vänner i bland annat Warszawa, Prag, Tbilisi och Budapest.

Hur tror du att HBTQ-rättsrörelsen kommer förändras inom de närmaste tio åren?

– Jag hoppas och tror att vi även kan se att viktiga milstolpar tas under 2020-talet. Men jag ser samtidigt med oro på den utveckling som jag berört ovan.

– Eftersom att liberaler stått längst fram och varit pådrivande för viktiga landvinningar under 1900-talet hänger mycket på oss. Vi ska ta på oss en självklar ledartröja även framöver, säger Carl Otto Engberg

Text: Daniel Lucas 

 

HBT-liberaler i Pride House
Pride House, Clarion Hotel, Ringvägen 98

FREDAG DEN 6 AUGUSTI

Den hotade demokratin – så kan den räddas i populismens tid
Lokal C4 Kl. 14.00.
Medverkande: Olle Westberg

Hur har Gaypolisföreningen förändrat polismyndigheten?Lokal C4 Kl. 15.00.
Medverkande: Göran Stanton har arbetat med HBTQI-frågor inom Polisen i 25 år. Facundo Unia är ordförande för HBT-liberaler Storstockholm.

Hela Europa ska vara en frihetszon
Lokal C4 Kl. 16.00.
Medverkande: Barbro Westerholm, Karin Karlsbro och Carl Otto Engberg

Samtliga seminarier går att se via HBT-liberaler Storstockholms Youtubekanal.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen