Inget TikTok på kommunens mobiler

I TikTok lagras enorma mängder personlig information, skriver L Solna i ett pressmeddelande, och understryker att TikToks moderbolag har starka kopplingar till den totalitära kinesiska staten. Enligt kinesisk lag ska företaget dela data och information till det kinesiska kommunistpartiet.

– Det betyder att den kinesiska staten får tillgång till oerhörda mängder data, menar Liberalerna.

Regeringskansliet, myndigheter och flera kommuner har redan förbjudit anställda från att ha TikTok installerat på tjänstetelefonen med hänvisning till säkerhet och den personliga integriteten.

Det handlar både om att skydda känslig data från att hamna i fel händer och att skydda den enskilda individen. Liberalerna Solna föreslår därför i en motion till kommunfullmäktige att TikTok omedelbart ska förbjudas från samtliga tjänstetelefoner i kommunens verksamheter, samt att det även ska utredas om också andra appar är osäkra ur integritets- och säkerhetssynpunkt. 

– Solna får inte vara naiva när det kommer till sociala medier utan måste förstå att även en till synes oskyldig app som TikTok kan innebära att information kan komma att hamna i orätta händer, i det här fallet kinesiska staten. Därför menar vi i Liberalerna att denna ska förbjudas på tjänstetelefoner och iPads, säger Marcus Willershausen (L), initiativtagare till motionen och ledamot i kommunfullmäktige.

– Beredskap handlar inte enbart om att fylla förråden med diverse förnödenheter utan i dessa tider även om att förstå att information är ett mycket kraftfullt vapen som kan göra stor skada. Därför är det viktigt att Solna stad rustar sig även på detta område, avslutar Liberalernas gruppledare Peter Edholm.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen