Jakob Olofsgård ny partisekreterare i Liberalerna

Liberalerna har en ny partisekreterare. Han heter Jakob Olofsgård och kommer från Jönköping. Han har varit riksdagsledamot sedan 2021 och har tidigare jobbat som pastor i Equmeniakyrkan och varit projektledare i byggbranschen.

Jakob Olofsgård har varit aktiv i Liberalerna sedan 2014, men kommer från en folkpartifamilj och -släkt.

– När jag var församlingspastor i en kyrka som innehöll alla olika paletter av politiska inriktningar, var jag noga med att aldrig bli partipolitiskt engagerad, säger han till NU.

– Partisekreterarrollen är väldigt likt det jag har jobbat med i hela mitt yrkesliv. Det handlar om att vara ansvarig för en medlemsstyrd organisation och att ha ett arbetslag som ser väldigt olika ut jämfört med näringslivet, eftersom du både har anställda och ideella som jobbar. Den organisationen, det är det jag kan. Jag kan det här.

Olofsgård berättar att det var annorlunda när han kom in i riksdagen 2021. Då var han nykomling i politiken och behövde lära sig mycket. Nu känns det helt annorlunda.

Du har en aura av partisekreterarämne?
– Ja, någon har sagt det om mig, att jag absorberar upp det här medlemsengagemanget. När jag är ute och möter människor i partilandet, och möter både glädje och frustration, då har jag kunnat omfamna det och fått personer att vilja jobba.

En partisekreterare behöver lära känna människorna i organisationen. Är du känd i partilandet?
– Jo, det tror jag. De här tre åren som riksdagsledamot har jag bland annat varit landsbygdspolitisk talesperson. Partiet hade inte haft någon som varit profilerad i de frågorna innan, så det var väldigt välkommet. Det var lätt för mig som “bonpojk” att ta in de bitarna och jag blev mycket positivt mottagen i partilandet.

– Många vet nog vem jag är, men däremot så är jag övertygad om att inte alla känner mig. Det är en sak att känna till och en annan sak att känna mig.

Hur ska du lära känna folk mer?
– Jag ska kampanja. Man får bara konstatera att jag kliver in rakt in i ett EU-val.

Gulan Avci och Sara Svanström har planerat för EU-valkampanjen och det som Avci nämnde för NU när hon avgick var att hon var trygg i att allt är väl förberett för en ny partisekreterare att ta över. Jakob Olofsgård håller med om att det mer eller mindre är att trycka på knappen och rulla ut kampanjen.

– Det är redan riggat och klart, vilket gör det till ett väldigt gynnsamt tillfälle för mig att lära känna partiet. För jag kommer möta medlemmar som kampanjar, som knackar dörr och som står på gator och torg. Då kommer jag att få naturliga mötesplatser med medlemmar samtidigt som jag kommer att vara med och stå i fronten och kampanja.

Jakob Olofsgård kommer att resa mycket, precis som sin företrädare. Han bor i södra Sverige, men han menar ändå att Jönköping är en strategiskt bra plats att utgå från.

– Jag bor mittemellan de tre stora partidistrikten Stockholm, Göteborg och Skåne. Jönköping är en bra plats som många passerar.

I EU-valet är Olofsgård också kandidat själv. Han står på plats 10 på valsedeln.

– Om medlemmarna verkligen vill ha en annan partisekreterare, ska vi se till att få tio mandat, säger han och skrattar.

EU-valkampanjen börjar nu och det blir den första viktiga hållpunkten som partisekreterare för Olofsgård.

Hur ska partiet kunna nå sitt mål om två mandat?
– I EU-valet är vi som bäst när det gäller. När väljare tänker EU-val ska de tänka liberalerna eftersom vi är det mest EU-vänliga partiet.

– Jag tycker att det känns som att det är ett större engagemang för EU-valet nu än någonsin på grund av kriget i Ukraina. Vi liberaler ser att EU är ett frihetsprojekt och ett fredsprojekt. Det är vår viktigaste valfråga.

– Vi håller frågan om klimat och miljö väldigt högt, vilket visar sig också är en viktig fråga för EU-valet. Där både Karin Karlsbro och Romina Pourmokhtari har stort förtroende i de här frågorna.

– Den tredje och sista saken som jag tror vi kommer lyckas nå ut i är att jämställdhet behövs i EU. Vi vill grundlagsskydda abort i Sverige och när vi ser hur det ifrågasätts i andra länder i Europa blir jämställdhet viktigt även i EU.

Partisekreterarjobbet är inte bara EU-val, för det finns så klart en tid efter valet. Då vill Jakob Olofsgård ta tag i de så kallade “vita fläckarna”, platser där Liberalerna inte har någon representation i kommuner eller regioner.

– Det är min stora långsiktiga plan efter valet.

Vad är det viktigaste som partisekreterare?
– En partisekreterare är en förtroendevald. Man är inte bara anställd av partiet utan man är också vald av partiet. Då är det viktigaste för mig tillit och tillit går båda hållen. Partiet ska kunna lita på att jag gör mitt jobb och jag vill lita på att medlemmarna gör allt de kan för partiet. Jag måste förtjäna tillit. Det är ingenting jag kan bli anställd till.

– Jag också två viktiga ledord. Det ena är tydlighet och det andra är öppenhet. Det måste komma i den ordningen. Du måste först vara tydlig för att kunna vara öppen och det handlar liberalismen om. Du kan inte skapa ett liberalt samhälle om du inte först har en tydlighet. Med ramar och regler, kan du också våga ha en öppenhet.

Jakob Olofsgård tvekade aldrig att tacka ja när han fick frågan att bli partisekreterare.

– Jag känner att det var lite “ment to be”. Det jag gjort innan har varit en förberedelse för det här, att jag har mixat både medlemsorganisation med politik och nu får göra både och.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen