Jan Björklund: ”Mitt liberala hjärta har aldrig slagit hårdare”

”FACTFULNESS”. Mina fingrar följer diagram och färgglada kartor sida upp och sida ner. Jag vill veta mer. Hans Roslings bok om att förstå världen fångar mig, som en passionerad folkbildare ifrågasätter han missuppfattningar och okunskap. Här finns inga fakenews, inga trollfabriker och killgissningar. Bara kunskap, klarhet och klokskap.

Världen har blivit så mycket bättre. Fler barn än någonsin går i skolan. Dödssiffran från naturkatastrofer har minskat till mindre än hälften de senaste 100 åren. Den extrema fattigdomen har minskat. Fler barn vaccineras. Fler barn får se sina föräldrar längre i livet. Nej, det var inte bättre förr. De senaste 30 åren har välståndet i världen ökat lika mycket som de 30 000 åren dessförinnan.

Det beror inte på högerextremism, inte på vänsterpopulism eller islamism. Det beror inte heller på socialistisk planekonomi. Inte på Jimmie Åkessons nationalism eller Jonas Sjöstedts EU-motstånd. Det beror på demokrati, marknadsekonomi, frihandel och mänskliga rättigheter. Det är tack vare liberalismen som världen har rest sig.

Valet på söndag handlar inte i första hand om skattesatser. Det handlar om något mycket större; det är ett ideologiskt vägval mellan liberalism och extrema värderingar till höger och vänster. De krafter som nu är på framfart i hela västvärlden vill lämna internationella samarbeten, de är emot frihandelsavtal och klimatavtal och de vill att länder bara ser till sig själva och lämnar den Europeiska unionen.

Jag bekämpar den själlösa socialliberala samhällsmodellen, skriver Jimmie Åkesson i sin bok. Han vill förpassa liberalismen till historieböckerna. Mitt engagemang har aldrig känts viktigare och mitt liberala hjärta har aldrig slagit hårdare.

I valrörelsen åker jag land och rike runt och träffar fantastiska liberaler som står upp mot extremism och tar kampen för liberala värderingar. Som tar debatten, knackar dörr, samtalar, delar flygblad, håller torgmöten, bladar på nätterna och delar på dagarna. Ingen insats är för liten, alla insatser räknas.

Så vi tar kampen mot extremismen. Vi slår ett slag för det europeiska samarbetet. Och vi lyfter frågan om hederskultur för att alla flickor och pojkar ska få friheten de har rätt till. Integrationen – människor måste få chansen att få sitt första jobb så att de kan komma in, inte bara på arbetsmarknaden, utan i det svenska samhället. Det är så man håller ihop ett land på riktigt.

I liberalernas Sverige ska det löna sig att utbilda sig, både för kvinnor och för män. Vi tar fighten för kunskapsskolan. Inget är bättre för att motverka intolerans och extremism än kunskap. Vi vet att framtiden börjar i klassrummet, med en lärare som kan få barnen att sikta mot stjärnorna. Det är därför liberaler sätter skolan först.

”En av de viktigaste böcker jag någonsin läst”, skriver Bill Gates om Roslings bok. Boken publiceras i en tid när behovet av kunskap och vetenskap är som störst. Världen har aldrig varit bättre än idag. Men den utmanas. Och för oss liberaler handlar det om att den kan bli ännu bättre! Så håll i partivänner – om 72 -timmar stänger vallokalen.

+  Medlemmar strömmar till vårt parti, allt fler ansluter sig till den liberala rörelsen.
–  Jag behöver köpa ny tvättmaskin. Skjortan jobbar stenhårt.

Jan Björklund
Liberalernas partiledare

Dela med andra
redaktionen
redaktionen