Julen vara än till Kyndelsmäss

Nu är julen över och ut kastas allt julpynt och i vissa fall också stakar och ljus. Kvar blir tomma rum, som eventuellt ser mer städade ut, men också är tomma på trevliga saker. Framför allt är de mörka. Därför låter jag ljusstakarna stå några veckor till. Jag läste att Jakob Olofsgård säger att julen varar än till Kyndelmäss och han är ju en kyrkans man, så det får vi ju lita på. Det är i vilket fall det jag kommer att säga om grannarna klagar på ljusstakarna.

Jag har skrivit om det förr, jag älskar julpynt. Det är inte bara ljuset, utan jag handlar retrodukar på Tradera, köper julgranspynt vart jag än reser och blandar nytt och gammalt ärvt så det står härliga till. Som inte speciellt kyrklig av mig, har jag tidigare undvikit kyrkor och krubbor, men nu har jag släppt alla hämningar och har en lysande kyrka och en söt krubba också.

Det första jag stör mig på är tomtarna. När januari drar in och jag till och med har börjat jobba vill jag inte titta på röda tomtar i mitt hem. De ryker först. Eller nej, först ryker de överblommade julblommorna. Sen börjar jag plocka bland krubba, luciatåg och annat mycket julspecifikt pynt. Barnen får äta upp det mjuknande, damskadade pepparkakshusen med gammalt mjöl på.

Sedan går jag på de tyngre sakerna. Lisa Larsons adventsbarn är vackra, men inte så roliga i januari. En adventsljusstake i form av ett luciatåg? Ljus i all ära, men någonstans får man ju sätta gränsen. Bort med den. Och dukarna, det är faktiskt ok att lägga på dukar med vårblommor i januari, men för att övergången ska bli mindre smärtsam har jag investerat i några med vintriga motiv, såsom domherrar.

Sedan är det dags att gå och köpa nya ljus. Det som tidigare var rött och mörkgrönt ska nu bytas ut till isiga pastellfärger. De ljusstakar som inte är neutrala i form och färg, byts ut mot andra. De amaryllisar som fortfarande är vackra, får nya neutrala krukor.

Det är ungefär där som adventsljusstakarna och stjärnorna i fönstren börjar skava. Först plockas den röda stjärnan ner. Sedan kanske det dröjer några dagar innan trekantsljusstakarna går samma öde till mötes. Då har jag bara en ljuskrans kvar. Har vi tur är vi nu framme vid Kyndesmäss. Eller så är det bara den 19 januari.

Bibliotekarien

Dela med andra
redaktionen
redaktionen