Kriget i Gaza 100 dagar

Hundra dagar efter Hamas mordiska överfall den 7 oktober 2023 på fridsamt firande israeler nära gränsen till Gaza pågår fortfarande kriget mot Hamas. På grund av långvariga bombningar som dödat över 23 000 palestinier och raserat över hälften av deras hem har 90 procent av Gazas invånare tvingats söka skydd enligt israeliska arméns anvisningar mot fortsatta bombningar.

Rimligtvis kommer israelerna att besegra Hamas i Gaza men det kan ta längre tid än vad man tänkt sig. Gisslan är fortfarande fängslad i det underjordiska nätverket av långa gångar där Hamas har lätt att hitta, men israeliska soldater svårt att ”navigera”. Än så länge har de inte lyckats lokalisera gisslan som kan vara väl utspridd. Endast Hamas vet var de finns och i vilket tillstånd de befinner sig.

För en vecka sedan kritiserade den amerikanske utrikesministern Antony Blinken Israel för att ha dödat orimligt många civila palestinier. Beskyllningar om folkmord ville han emellertid inte acceptera, ej heller förslaget från en av den israeliska regeringens medlemmar om att flytta palestinierna från Gaza till någon annan plats. Däremot underströk han nödvändigheten av en varaktig fred för Israel och hela den omkringliggande regionen.

Av särskilt intresse var Blinkens förslag om att Gaza borde utvecklas till en palestinsk stat under förutsättning av att deras tongivande politiker förmår att göra detta och samtidigt leda sina medborgare till ett fredligt partnerskap med Israel.

Allt detta låter sig förstås sägas och det hedrar Blinken att han faktiskt också gör det, för lika viktigt som det är för Israel att besegra Hamas och deras judehat, lika viktigt är det att skapa en regim i Gaza som vill få dem att försvinna för att få slut på kriget. För en tilltänkt palestinsk regering vars folk sedan länge bejublat Hamas och många som i tysthet fortfarande gör det, är detta ingen lätt uppgift. Redan som barn har dagens palestinska tonåringar fått lära sig att Israel är deras värsta fiende.  

Men hur kan man vänta sig att ett folk med en medelålder om 18-20 år som under hela sin uppväxt regerats av Hamas och utnyttjats av dem som ”sköldar”, skall kunna komma till insikt om att detta var ett olyckligt misstag med graverande följder för deras egna liv och framtidsutsikter?

Vad de främst behöver efter att Hamas och Israel försvunnit från Gaza är hjälp av FN, EU och bidragsvilliga länder med att återuppbygga allt som förstörts i fråga om bostäder, sjukhus och annan infrastruktur. Inte mindre viktigt är att palestinierna i Gaza snarast möjligt tar sitt öde i egna händer för att bygga en demokratisk rättsstat med allmän rösträtt, yttrandefrihet, sekulär lagstiftning, periodiska parlamentsval och mycket mer. För Gaza skulle detta på sikt kunna leda till en bestående fred med Israel och andra stater i regionen och till en genuin tvåstatslösning.

Fil Dr. Hans Christian Cars

Dela med andra
redaktionen
redaktionen