L hoppar av styret med SD i Norrtälje

Trollkontoskandalen har fått sin kanske första konkreta konsekvens. L i Norrtälje väljer nu att lämna styret där SD ingår.

NU har tidigare skrivit om turerna i Norrtälje, där Liberalerna har hotat att hoppa av det kommunala Tidö-styret om Sverigedemokraterna inte tar avstånd från sina av TV4 avslöjade anonyma trollkonton. I tisdags kväll beslutade till slut Liberalerna att avbryta samarbetet. 

Gruppledaren Robert Beronius (L) säger till NU att försvaret av trollkontona var droppen. 

– Jag tycker att det har varit en cirkus. Först förnekade Sverigedemokraterna att de hade några trollkonton. Sen kom avslöjandet om att de hade trollkonton och då gick man ju först ut och var väldigt stolt över dem. Sen tog det sverigedemokratiska kommunalrådet Andrea Kronvall avstånd från trollkonton och sa att de skulle sluta använda dem. Det backade hon från tre dagar senare. 

– Alla samarbeten har ju sina utmaningar, men det här har knackat sig fram. Jag tror ingen kommer att se tillbaka på det här som någon bra tid, säger Beronius.

Hur kommer det sig att ni lämnar samarbetet över just den här frågan?

– Det här är droppen som fått bägaren att rinna över. Jimmie Åkessons försvarsuttalande var som en krigsförklaring mot en demokrati och ett öppet samhälle. Och sen gick Andrea Kronvall ut och sa ungefär samma sak. Hon kallade allt för trams. Det som är lite speciellt här är att Kronvall sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse.

Det har varit stort medialt intresse kring konflikten mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna i Norrtälje. Men Beronius är tveksam till om avhoppet kommer att agera exempel för andra.  

– För det första ska man säga att det är ju inte jättemånga kommuner där Sverigedemokraterna och Liberalerna samarbetar. Det var en journalist som ringde mig och han sa att det var 16 stycken. Sen har vi ju ett kommunalråd från Sverigedemokraterna här som dessutom sitter med i partistyrelsen. 

– Jag tycker att det är jättebra att Liberalerna har lagt fram ett förslag om att förbjuda användandet av anonyma trollkonton. Men man ska komma ihåg att Sverige och Norrtälje kommun står inför lite olika utmaningar. Nationellt är det kanske skjutningar, sprängningar och kriminella nätverk som är det stora problemet. I Norrtälje kommun har vi en åldrande befolkning och låga kunskapsresultat i skolan. Då kanske inte Sverigedemokraterna är ett självklart samarbetsval.

Vad blir det för samarbetsval nu då? 

– Vi skulle kunna gå i opposition. Det är väl inte helt omöjligt. Men så som låsningarna ser ut i politiken i Norrtälje så skulle ett alternativ annars kunna vara ett styre med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Liv Näslund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen