Ledarkrönika: Lättnad över L:s valresultat

Efter att ha legat under spärren i ett par mätningar och farligt nära den i ett par till, klarade L att behålla sitt mandat i Europaparlamentet. Det var jubel på valvakan, trots att resultatet inte direkt kan ses som bra. Själv kände jag mig som australiensiska Cathy Freeman när hon korsade mållinjen i 400 m i på hemmaplan 2000, efter att några dagar tidigare fått tända den olympiska elden – ren och skär lättnad.

Flera partier körde kampanj mot L i den här valrörelsen, för att straffa dem för Tidö-samarbetet. Inte minst Centerpartiets krav på att L ska uteslutas från Renew Europe-gruppen var ett sätt att få väljare på Liberalernas bekostnad. Det ska bli intressant att analysera närmare om detta bidrag till att Centerpartiet inte gick sämre än de såg ut att göra.

Positivt med valresultatet i Sverige var inte bara att Liberalerna klarade spärren, utan också att Sverigedemokraterna fick genomleva partiets första valförlust. I val efter val har vi på varje valvaka kunna skåda en strålande glad Jimmie Åkesson. Nu blev det ett praktfiasko, vilket visar att högljudd Trumpretorik inte går hem i Sverige och att det kostar dem att få inflytande i politiken.

Samtidigt som vi fick hyfsat bra valresultat i Sverige, ser det illa ut på många håll i Europa. Att Frankrikes Nationell Samling ser ut att bli största parti i hela EU, är enormt skrämmande. Dessutom tråkigt för den liberala gruppen som tappar många viktiga mandat i och med att Macrons parti backade rejält. Tysklands extremhögerparti Alternativ für Deutschland var ännu ett exempel på en europeisk högervåg, en högervåg som Sverige alltså går på tvärs mot.

Det fanns dock en och annan ljusglimt i Europa också. Trots att ungerska Fidesz med bred marginal blir landets största parti, backar de. I Slovakien blir ett liberalt parti det största partiet och det högerpopulistiska regeringspartiet backar. Svenska Folkpartiet i Finland får behålla sitt mandat, samtidigt som Sannfinländarna tappar rejält.

Nu ska Europaparlamentet formera sig och det återstår att se hur mycket makt de högerpopulistiska och högerextrema partierna får. De måste inte bara hitta samarbetspartner i de stora grupperna, de måste också hålla sams sinsemellan. Nu finns det två grupper, en där bland annat Nationell Samling i Frankrike sitter, ID, och en där Sverigedemokraterna ingår, ECR. Skulle dessa slås ihop, blir de en helt annan kraft att räkna med, än som det sett ut tidigare.

Under dagen och veckan kommer NU att komma med rapporter från valvakan, analyser och annat om valet. Håll utkik här på sajten, för nu dröjer det lite innan det kommer en tidning i brevlådan.

Hanna Lager
Chefredaktör NU

Dela med andra
redaktionen
redaktionen