Gles valvaka, men mycket god stämning

Liberalerna klarar spärren och får ett mandat i Europaparlamentet. NU var med på partiets valvaka och fick en pratstund med alla tre toppkandidater som var på plats i Posthuset i Stockholm.

Det var en glest befolkad valvaka hos Liberalerna på valdagen, men stämningen var trots det på topp. När gästerna anlände var det många som var otroligt nervösa och det var tydligt att det var en spänning som släppte när Valu kom med sitt resultat strax efter att vallokalerna stängde och partiet fått 4,2 procent. Det var över spärren för att komma in i parlamentet, men inte tillräckligt långt över för att nervositeten skulle försvinna. Vid elva på kvällen kom så det första valresultatet in och då blev det stort jubel igen, när gästerna förstod att partiet skulle klara spärren.

NU var med i vimlet och pratade med folk. Det var god stämning och många hade känt fin respons i kampanjen.  Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari sa att hon tyckt att det var så roligt att knacka dörr, särskilt som hon är lite mer känd nu än hon var i valet 2022.

– 2022 kunde folk avfärda mig med att de inte var intresserade. Nu börjar de att säga det, men när de såg vem jag var ropade de istället på sina barn att komma och kolla vem som har knackat på dörren. Det är roligt, sa Pourmokhtari.

Johan Pehrson var också inne på dörrknackning och från scenen berättade han om att han knackat på dörrar där folk har pottränat sina barn och där han avbrutit folk som badat nakna i sin pool (!).

Karin Karlsbro var populär när det stod klart att Liberalerna skulle ta ett mandat. Alla ville stanna och ta en selfie.

Liberalerna har säkrat ett mandat, hur känns det?
– Det känns gott, det är glädje i varenda cell i kroppen, sa Karlsbro när NU efter lång väntan äntligen fick ett par minuter med henne.

– Jag har känt, men jag har inte vågat berätta för någon, att det har varit någon slags medvind i luften. Jag har fått hejarop på bussen och i butiken och är inte så van vid det. Jag tänkte att det ligger kanske något i det, men har såklart inte vågat ta ut något i förskott.

– Jag vill passa på att tacka alla valarbetare som har gjort ett helt fantastiskt jobb och har slitit ut sina skor och jag är jättetacksam för alla väljare som tror på oss.

Nu kommer det några dagar av nervös väntan på vem som tar hem krysskampen.

– Jag är inte så nervöst lagd och jag är tacksam över att vi har ett system där man kan väja sin representant, så det här kommer väljarna att lösa åt oss.

Vad ska du göra imorgon?
– Jag ska ta en del mediaframträdande och jag ska köra många tvättmaskiner. Sedan ska ja gå på dotterns sista framträdande på Adolf Fredriks musikskolan innan hon slutar.

 – Klockan sju på tisdag åker jag till Bryssel, planet är redan bokat, avslutar Karin Karlsbro.

Anna Maria Corazza Bild är lika sprudlande som hon varit under hela valkampanjen. NU lyckas haffa henne i vimlet.

– Vi är alla väldigt nöjda med att vi har fått ett mandat, men naturligtvis vill vi ha mycket mer. Det är klart att jag vill vara parlamentariker, men det viktigaste är att Liberalerna har räddat mandatet.

– Jag är oerhört stolt över den kampanj jag drivit tillsammans med Liberalerna. Det har varit mycket glädje och engagemang.

Vad ska du göra imorgon?
– Jag vet inte, mitt liv har hela tiden bara sträckt sig fram till nionde juni och allt har handlat om valet. Jag har verkligen gett allt.

– Jag har inte fått så mycket media, så för mig har det varit en kampanj på golvet och det har både varit en kampanj och samtidigt att förankra mig i partiet.  

Kommer du att engagera i Liberalerna efter valet?
– Ja, självklart! Oavsett vad som händer i valet drivs jag av liberala värderingar. Vi har ett uppdrag att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter mot nationalismen, avslutar Anna Maria Corazza Bildt.

Simona Mohamsson var också på plats på valvakan i Stockholm.

– Jag är glad över att vi har kvar vårt mandat, inte bara för oss som parti och alla som slitit otroligt i det här valet, utan för hela gruppen i EU-parlamentet. Det är viktigare än någonsin att vi inte tappar mark. Sedan var det såklart extra roligt att SD förlorar två procentenheter.

– Jag ser fram emot att se vem som får flest kryss och jag hoppas att det premieras att man gör saker lite annorlunda och att man försöker bygga en rörelse och samla dem som inte är partiets vanliga väljare, utan som kanske hittar en person som de vill rösta på. Det ska därför bli spännande att följa och se vem som får mandatet.

Vad ska du göra imorgon?

– Jag har förmöte med min nämnd och sedan möte dagen efter, men jag ska försöka åka ut till min familj och träffa dem. Den behöver jag tvätta och fylla på kylskåpet och sådana basala saker, avslutar hon med ett skratt.

Text: Hanna Lager
Foto: Fia Björklund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen