Ledarkrönika: Ta del av ukrainsk kultur

Jag läste precis en roman, ”Internatet” av Serhij Zjadan, som utspelar sig under några fruktansvärda dagar i Donbass 2015. Serhij Zjadan är en ukrainsk författare som bor och verkar i Ukraina och han har någon gång nämnts som en eventuellt blivande nobelpristagare. Under läsningen av boken slog det mig som så många gånger förut, att man borde göra det oftare, stötta Ukraina och ukrainarna genom att uppmärksamma deras kultur.

Putin vill utplåna allt unikt ukrainskt och han hävdar ideligen att Ryssland och Ukraina delar kultur. Det vi kan göra är att ta del av den ukrainska kultur som faktiskt är tillgänglig för oss. Du kan läsa Nikolaj Gogols ”Ukrainska noveller”, Oksana Zabuzjkos ”Fältstudier i ukrainskt sex” eller Andrej Kurkovs ”Döden och Pingvinen”. Alla finns på svenska bibliotek.

Men ska du läsa en bok, och en aktuell bok dessutom, så ska du läsa ”Internatet” av Serhij Zjadan (Ersatz 2023). Författaren är född 1974 i Luhansk Oblast och bor idag i Charkiv. Han har skrivit lyrik och prosa sedan 1995. Internatet skrev han 2017, alltså före den fullskaliga invasionen av Ukraina, och visar en vardag i krig.

Läraren Pasja försöker att ta sig till ett internat, där hans systerson finns, för att ta med honom hem. Internatet ligger på fel sida frontlinjen och hela operationen är mycket farlig. Det skjuts och sprängs och det är inte bara soldater med gevär som är farliga, även herrelösa hundar riskerar att döda Pasja och hans systerson på vägen hem.

Boken visar på ett mycket konkret sätt hur det är att leva i krig och borde kunna tjäna som en ögonöppnare för alla som inte fattat vad de går igenom i Ukraina. Bokens andra dimension är att Pasja är lärare i ukrainska. Det ger honom en speciell stolthet och i andras ögon är det något fullständigt onödigt.

Utan att på något sätt relativisera Rysslands skuld, beskriver Serhij Zjadan på ett mycket gripande sätt hur alla drabbas. Pasja kommer hem till en familj som hjälper dem, men när mannen i familjen frågar på vilken sida de står är Pasja först helt förbluffad. Kan man ens stå på olika sidor i detta? Mannen, som är ryss, skjutsar sedan Pasja och hans systerson till gränsen där ukrainsk militär finns. Han gör det utan att lura dem, men han kör inte ända fram av rädsla för sitt eget liv.

Det finns ögonvittnesskildringar från kriget i Ukraina, men ”Internatet” är också fantastisk litteratur. Du ska inte bara läsa boken för att få en beskrivning av kriget, du ska läsa den för att få ta del av en fantastisk bit av den ukrainska kulturen.

Hanna Lager
Chefredaktör NU

Dela med andra
redaktionen
redaktionen