Ledarkrönika: Tack för att jag slapp sociala medier som tonåring!

En sak att känna stor tacksamhet för är att jag inte var tonårsflicka utsatt för sociala medier. Jag fick göra mina egna misstag utan att någon filmade. Min värld framstod inte som fattig, ful och blek jämfört med influencers retuscherade verklighet. Bitvis läste jag ett par böcker om dan, en i backspegeln mycket bra övning inför att läsa bibbor med handlingar. Förutom det är jag också djupt tacksam för de många fantastiska världar böckerna har öppnat för mig.

Ingenting har omvandlat vår tid så mycket som sociala medier. En samhällsomvandling som skett utan problematisering eller djupare analyser. Det är modigt att liberala företrädare börjar prata om en del avigsidor som utvecklingen fört med sig.

För inte är det så himla bra för våra barn att hänga på Tiktok varje ledig stund. Vi pratar mycket hemma, försöker vara medvetna och kloka föräldrar. Att vara stöttande och hjälpa barnen sålla. Men det är en massiv uppgift.

Den generation som nu växer upp har inte själva något att jämföra med. Men fantasi kräver utrymme och tid. Ständig förströelse dödar kreativiteten. Jag tror inte att det finns någon motsättning mellan att begränsa sociala medier och att digitaliseringen är framtiden. Poängen är snarare att människan ska styra tekniken, inte tvärt om.

Hemma har vi begränsat internet under vissa tider på dygnet. Men jag fattar nog att det går att ta sig runt om man vill. Tonåringar kan och behöver sova massor. Min ringa erfarenhet som jag backar upp med översiktlig läsning i ämnet pekar på att god sömn är centralt både för den mentala hälsan och för skolan. Kopplingen mellan hjärnan och handen är välkänd, vi lär oss som hela människor. En sund själ i en sund kropp, detta är gammal visdom som fortfarande är aktuell.

Och så var det där med barnen som inte har ansvarstagande vuxna i sina liv. För dem som skolan och kontakten med andra vuxna än familjen kan ändra hela livets förutsättningar. Det sociala arvet, det vi inte vill låsa fast människor i.

Algoritmerna i Youtube förstärker och fördjupar. Titta på en sak lite för länge så matas vi med mer av samma, ännu mer intensivt. Sociala medier bjuder oss på det vi tuggar i oss lättast. Även på jobbet distraherar telefonen vuxna människor. Notifikationer och möjligheten att kolla upp något direkt lockar in oss. Kraften är stark och en mobil detox hade nog många mått ganska bra av. Lösningen är naturligtvis inte enkel. Men varje problem måste inte ha en lösning direkt. Desto större anledning att prata om vad som verkligen är problemet. Vägen framåt är bara glasklar med eftertankens kranka blekhet. Det demokratiska samtalet är vägen framåt. Så, bra!

Malin Henriksson
Har tidigare drivit trädgårdsbutik, varit liberal kommunpolitiker i Simrishamn och regionpolitiker i Skåne, och arbetat som tjänsteman för Liberalerna i Stockholms stadshus.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen