Inga fria val i Venezuela trots att Maduro lovat

Den politiska situationen i Venezuela blir värre och värre. Efter att president Nicolás Maduro har utlovat fria val till hösten, har flera oppositionspolitiker försvunnit eller fått utreseförbud. Oppositionsledaren María Corina Machado, får inte ställa upp i valet. NU har pratat med den liberala politikern Pedro Urruchurtu Noselli om situationen i hans hemland.

Vi ses över länk, men vi påminns om att vi träffats tidigare. Pedro Urruchurtu Noselli har inte längre tillåtelse att lämna Venezuela, men så sent som i november deltog han som gäst till Silc på Liberalernas Landsmöte.

På Hugo Chaves födelsedag den 28:e juli är det presidentval i Venezuela, ett val som den sittande presidenten Nicolás Maduro är sugen på att vinna. För att USA skulle släppa sanktioner mot landet, krävde de att de skulle hållas fria val, i enlighet med det avtal som slutits mellan Maduros regering och oppositionen i Venezuela. När Venezuelas högsta domstol beslutade att oppositionsledaren, liberalen María Corina Machado, inte får ställa upp, ser det inte ut att bli några fria val.

Pedro Urruchurtu Noselli tillhör samma parti som María Corina Machado och har även han råkat ut för repressalier.

– I december, efter Maria Corina Machados jordskredseger i oppositionens primärval , ville regimen stoppa mig och andra i vår kampanj. De anklagade oss för terrorism och påstod att vi skulle vara utländska agenter Jag är nu förbjuden att lämna landet och mitt pass är spärrat. Även mitt bankkort är spärrat. Jag måste också visa upp mig varannan vecka för att bevisa att jag är i landet, berättar Pedro Urruchurtu Noselli.

Avtalet mellan oppositionen och regeringen kallas Barbadosöverenskommelsen, eftersom den slöts på Barbados i oktober 2023. Den innehåller punkter för ömsesidig respekt mellan opposition och regering. Bland annat står det att de ska ha respekt för den kandidat som väljs att ställa upp i presidentvalet. María Corina Machado är mycket populär och i ett fritt och rättvist val skulle hon kunna vinna stort.

– Regimen vet att om det blir fira val och hon ställer upp, så kommer hon att vinna, säger Pedro Urruchurtu Noselli.

Motiveringen till att Venezuelas regimkontrollerade högsta domstol har förbjudit María Corina Machado att ställa upp är att hon tagit emot pengar från en amerikansk tankesmedja. Det är förbjudet enligt den regimkontrollerade valmyndigheten. Det som nu hänt är att många i oppositionen förföljs, såsom Pedro Urruchurtu Noselli, men det finns också de som försvinner.

– Vi har vi åtminstone tre ledare i kampanjen som blivit bortförda, som vi vet inte var de är. En av dem är en av de mest tongivande aktivisterna för mänskliga rättigheter. De har även fört bort flera i hennes familj.

– Regimen gör detta för att skrämma folk att inte aktivera sig, men trots det ökar fortfarande antalet personer som ansluter sig till kampanjen. Man skulle kunna tro att människor känner sig rädda, men det är motsatsen. Folk är villiga att kämpa.

Just nu försöker oppositionen få till en ny förhandling med regeringen och deras främsta krav är att María Corina Machado ska få kandidera. Pedro Urruchurtu Noselli understryker vikten av internationellt stöd för oppositionen i Venezuela för att få till en förändring.

– Det finns internationella sanktioner och regeringen vill få dessa lyfta. Vid en ny förhandling vet vi att vi behöver kompromissa, men de måste också stå för sin del av avtalet. 

– Vi är fokuserade på Barbadosöverenskommelsen för det är det bästa vi har just nu. Samtidigt är vi oerhört bekymrade över hur regimen kommer att hålla sin del av avtalet. Vad kommer det internationella samfundet göra om avtalet inte hålls? Om regimen fortsätter kommer Ryssland att få ökat inflytande i Latinamerika.

På grund av censur inom landet, är oppositionen i Venezuela mycket beroende av att komma ut i internationell press.

– Att prata med journalister i andra länder, så som dig, är det enda sättet för oss att visa vad som händer. Men det handlar inte bara om media, det handlar också om demokrati. Vi behöver påverka den demokratiska världen och där är Europa centralt. För att få fria och rättvisa val behöver vi exempelvis få hit valobservatörer från EU.

– Det handlar inte heller om ett land eller en region, det handlar om demokrati och mänskliga rättigheter. Det finns flera länder där det är viktigt att kämpa för det, såsom Kuba och Nicaragua i Latinamerika, Ryssland och Mellanöstern. Oavsett var i världen man har problem med demokrati och mänskliga rättigheter är det viktigt stå upp för de demokratiska värderingarna. Det är därför viktigt att europeiska länder lägger sig i vad som händer i Venezuela.

Pedro Urruchurtu Noselli vänder sig också till liberaler som läser NU att få upp ögonen för vad som händer i Venezuela.

– Vi har ett liberalt projekt, med en liberal ledare för oppositionen i Venezuela, som dessutom är kvinna. Det är en enorm framgång och en stor möjlighet. Vi behöver EU:s stöd och vi behöver allierade, avslutar han.

Hanna Lager

Fakta om Venezuela

Venezuelas flagga

Antal invånare: 28,2 miljoner (2021)
Huvudstad: Caracas
Språk: spanska
Religion: ca 92 procent kristna (varav ca 80 procent katoliker, ca 10 procent protestanter), 1 procent spiritism och ca 5 procent icke-troende.
Yta: 916,445 km2

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men en “socialistisk revolution” i början av 2000-talet har följts av vanskötsel som har utlöst en akut ekonomisk och humanitär kris.

Den venezuelanska flyktingvågen är den största i Latinamerikas historia och överstiger flyktingströmmen från det krigshärjade Syrien. Enligt Regional Inter-Agency Coordination Platform for Refugees and Migrants from Venezuela (R4V), ledd av UNHCR och IOM, fanns det i september 2023 över 7,7 miljoner venezuelanska flyktingar och migranter över hela världen, varav 84 % (6,5) miljoner) finns i Latinamerika och Karibien.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen