Ledarkrönika: Viktigt att stå upp mot antisemitismen även inom vänstern

I helgen hölls en demonstration mot Israel i Uppsala där vänsterpartiets riksdagsledamot Ilona Szatmári Waldau, var inbjuden som talare. När det var hennes tur att tala gjorde hon tydligt klart att hon och Vänsterpartiet var för en tvåstatslösning och att hon kraftigt fördömde Hamas attack på Israel den 7 oktober 2023. Hon möttes av burop och blev fråntagen mikrofonen.

Den här krönikan tänkte jag skulle handla om det mod som krävs för att göra något sådant. Trots att man vet att det inte är var publiken vill höra, står man upp för det man tycker är rätt. Nu gjorde Ilona Szatmári Waldau det, men märkligt nog har hon senare också bett om ursäkt till arrangörerna. Hon tyckte med andra ord i efterhand att det var fel att klargöra Vänsterpartiets politik. Så tolkar i alla fall jag det.

När jag ser filmen från demonstrationen blir jag både glad och helt förfärad. Glad för att, trots vad som hände sedan, en vänsterpartistisk politiker står upp för Israels rätt att existera inför en publik som inte gör det. Hon säger att Vänsterpartiets stöd för demonstrationer som denna kräver det att det inte skanderas ner med Israel och liknande saker. Hon står gärna upp för Palestina, men inte till vilket pris som helst.

Helt förfärad blir jag av den antisemitism som sprids via sådana här demonstrationer. Det är inte heller första gången någon blivit fråntagen sin mikrofon för att hen uttryckt något som inte passade arrangörerna. I december blev S-politikern Zinaida Kajevic hindrad från att fortsätta tala efter att hon fördömt Hamas terrorattack. Det räcker alltså inte med att vara kritisk mot israel, man måste också vara för att utplåna hela staten.

Det är viktigt att politiker som Ilona Szatmári Waldau vågar ta den här fajten. Antisemitismen inom vänstern är utbredd och det behövs personer som kan säga ifrån och stå upp för en annan linje. När partiledaren Nooshi Dadgostar i oktober fördömde Hamas attack på Israel, möttes det av intern kritik inom partiet, som återgavs i media. Under stark intern kritik uteslöt Vänsterpartiet också Linköpingspolitikern Björn Alling efter att denne kritiserat Israel och därmed, enligt partistyrelsens beslut, inte ”visade respekt för partiets hållning i frågan”.

Det verkar inte som att någon tidning har fått tag på Szatmári Waldau så att hon kunnat förklara sitt utspel och den efterkommande ursäkten, men jag hoppas att hon har en vettig förklaring. Jag hoppas att hon inte fegar ur, utan att hon håller emot mot extremism.

Förmodligen tycker personer till vänster att personer till höger slentrianmässigt bara ställer sig på Israels sida och aldrig fördömer något den israeliska staten gör. På samma sak är det tvärt om. Det behövs folk från alla håll, som offentligt betonar vikten av en tvåstatslösning och som fördömer all form av övervåld. I demonstrationerna till förmån för Palestina behövs det särskilt och fler borde ha modet att säga ifrån – och att inte sedan be om ursäkt för det.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen