Liane Blom: Vi är alla viktiga pusselbitar i den bild som är Liberalerna

Det är nu, i den mörkaste midvinternatten, som det vänder. Jorden vänder sitt ansikte mot solen igen och dagarna kommer att bli ljusare och varmare, vilket är lätt att glömma med krig, elkris och annat elände bakom knuten. Jul och nyår är för mig en tid för försoning och förlåtelse och i skrivande stund kommer jag att applicera det här på Liberalerna.

I ett parti där individen är viktig är det lätt att det går lite över styr och att för många blir jag-spelare i stället för lag-spelare. Vi behöver hitta tillbaka till laget igen. Utan laget är vi ingenting. Som politiker rör vi oss i ett förtroendelandskap. Det är skapat av de som röstat fram oss till olika poster lokalt såväl som till uppdrag inom partiet. Låt oss inte glömma att förtroende är något som förtjänas och bör förvaltas väl. 

Glöm inte bort att efter mörkret kommer ljuset och värmen åter. En del har valt att lämna Liberalerna. Låt oss fokusera på alla som stannat kvar: som låtit stormen bedarra och som nu spretar med tårna för att se hur rötterna klarat sig. Det ser bra ut. Vi har mycket att vara stolta över. Liberalism behövs mer än någonsin. 

Vi behöver respektera och vara rädda om varandra och våga lyfta andra i partiet. Det kommer vi alla att vinna på. Ju fler som vågar och kan dela på förtroendeuppdragen, desto starkare kommer Liberalerna att stå i framtiden. Liberal politik gör skillnad och tillsammans kan vi uträtta underverk. Liberalernas mörka tider är förbi nu.

Från pandemin ska vi bevara möjligheten att nätverka, även långväga. Digitaliseringen har gått snabbt och vi kan nu få till politik som är relevant och genomförbar i hela landet. Vi behöver prata med varandra för att bättre förstå varför vi har olika bild av samma problem och komma fram till lösningar som fler av oss kan ställa oss bakom. Det ska inte finnas liberala vita fläckar på kartan efter nästa val och nu gäller det att stötta alla som halkat ur de forum där liberal politik har sin plats. Tillsammans måste vi stötta små föreningar så att vi kan breda ut våra vingar vid nästa val. 

På lokal nivå fortsätter Norbergs kommunförening att kampanja mellan valen. Vi har identifierat var vi behöver utvecklas. Vårt fokus har under lång tid varit på formella möten, där politiska plattformar skapats och beslut tagits, varvat med olika kampanjer. 

I år provar vi något nytt: vartannat möte är informellt – utan dagordning och i stället en tankesmedja/motionsverkstad/insändarforum som sedan avslutas med after work på den lokala puben. Ibland gör vi kanske lite galna saker, som ”bötesfäller” bilar med julbudskap, men vi fnissar gott åt våra upptåg under lång tid. 

Liberalerna behöver ha roligt tillsammans och just nu fyller vi på med energi inför nästa val. Målet är att bli fler medlemmar och att fler personer ska våga ta plats. Ju fler som kan göra något, oavsett vad det månde vara, desto mindre sårbara blir Liberalerna. 

Oavsett på vilken nivå vi engagerar oss så är vi alla viktiga pusselbitar i den bild som tillsammans bildar Liberalerna. Det ska inte saknas pusselbitar i vårt pussel. Vi behöver enas om vad vår berättelse framåt ska bli. Tillsammans skapar vi vår framtid och det är dags att sätta fart. 

Det har vänt nu. Värmen kommer åter, både utanför dörren och inom partiet. Det är tillsammans som vi är Liberalerna. 

Liane Blom är ordförande och gruppledare för Liberalerna Norberg.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen