Liberalerna om alkoholliberala beslut på landsmötet

Under Liberalernas landsmöte förra helgen togs beslut som skulle liberalisera den svenska alkoholpolitiken. Men Jakob Olofsgård, partiets folkhälsopolitiska talesperson, slår fast att L står fast vid System­bolagets monopol.

alkoholpolitik. Under Liberalernas landsmötet antogs ett antal motioner som tillsammans skulle liberalisera den svenska alkoholpolitiken väsentligt. Detta var en linje som drevs av Liberala ungdomsförbundet och ett antal ombud, däribland Mathias Lindow, kommunalråd i Österåker. Vi skrev om det i förra numret av NU. 

Liberalernas officiella linje har tidigare varit att man ska värna om Systembolaget och partiets partistyrelse ville se en betydligt stramare linje i alkoholpolitiken än den som gick igenom på landsmötet. NU bad Liberalernas folkhälsopolitiska talesperson, riksdagsledamoten Jakob Olofsgård, att kommentera besluten.

– Landsmötet avslog en motion om att avskaffa Systembolagets monopol och Liberalerna står fast vid dess betydelse för folkhälsan. Men samtidigt tog landsmötet viktiga steg för att modernisera svensk alkoholpolitik. Det innebär också framsteg för människors frihet att bestämma över sina liv och få ihop livspusslet, skriver han i ett uttalande till NU och fortsätter:

– I ljuset av det blir beslutet om att arbeta för förändrade öppettider en möjlighet att behålla och stärka Systembolagets stora folkliga stöd. Hur det ska bli möjligt utan att öka alkoholskadorna behöver utredas noggrant.

– Frågan om licensbutiker behöver grundligt utredas och hanteras på ett varsamt sätt. Inte minst behöver vi invänta det arbete som nu pågår för att genomföra en begränsad gårdsförsäljning som inte strider mot EU-rätten, vilket är en stor utmaning men som vi hoppas kunna landa på ett bra sätt för att inte äventyra Systembolagets roll.

– Även om alkoholkonsumtionen minskar så ser vi en ökning av missbruket bland utsatta grupper, främst unga vuxna, barnfamiljer och äldre, här är det fortsatt viktigt värna en återhållsam alkoholpolitik, avslutar Jakob Olofsgård.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen