Liberalismens startelva

Nu börjar EM och med ens får Sverige nio miljoner fotbollsanalytiker! Jag är en av dem. Politik är ofta som en fotbollsmatch. Det gäller att flytta fram positionerna och ha en bra mix mellan gamla trotjänare och yngre talanger.

Låt mig därför presentera Liberalismens startelva:

Målvakt: Ola Ullsten. Ingen är så van att klä skott som han. Statistiken talade emot honom, mot slutet av karriären var räddningsprocenten ynka 5,9 procent. Men med sin spelförståelse kunde Ullsten styra hela området under delar av matchen.

Defensiven: Allan Widman styr upp försvaret, och analyserar alltid motståndarna väl. Han vill se ett brett zonförsvar och inga isolerade öar. Per Ahlmark är skoningslös i man–mot–man spelet men stark i huvudspelet. Vänsterback är Barbro Westerholm, hon har lång rutin och släpper ingen förbi sig. Har aldrig missat en träning.

Högerbacken David Ricardo utnyttjar sina komparativa fördelar och samspelar med Adam Smith på högermitten, ofta i en helt fri oreglerad roll. Det finns flera försvarare på bänken, redo att hoppa in, till exempel Frida Johansson Metso på vänsterbacken som spelar med stort hjärta och vägrar ställa upp muren.

Mittfältet: Liberalerna har av tradition dominerat mittfältet. Jan Björklund är generalen, ett energiknippe som aldrig ger upp. Han har klarat många svåra prov. Björklund går alltid till attack och håller sig framme. Likt Kim Källström tar han ofta några steg till höger innan han skjuter. Bredvid sig har han Erik Ullenhag som med sitt lugn och omdöme har fungerat som balansspelare, men han har nu blivit såld och är enda liberal i jordanska ligan.

Höger yttermittfält är tidigare nämnda Adam Smith. Han har blivit lite till åren och Liberalerna har utvecklats sedan hans tid, varför John Stuart Mill med sin starkare vänsterfot bidrar mer till helheten i laget.

Utlandsproffsen Cecilia Malmström och Cecilia Wikström är rutinerade vid det här laget, men känns fortfarande hungriga. Vänster yttermittfält är Justin Trudeau, ett stjärnskott som spelar med ohyggligt självförtroende. Han är i sitt livs form just nu, men det är inte helt säkert hur länge det håller i sig. Trudeau har en benägenhet att filma, det ser spontant ut men känns intränat.

Här finns också Birgitta Ohlsson, en offensiv oberäknelig dribbler. Springer
outröttligt och kan skapa frilägen helt själv.

Anfallet: Här mönstrar Liberalerna ett mäktigt anfallspar. LUF är Liberalernas akademi. Genom åren har de fostrat fram mängder av talanger. De tänker utanför boxen, kan skjuta skarpt när man minst anar det, men det händer ibland att inläggen är ordentligt skruvade.

Ohotad targetspelare på topp i Liberalerna är förstås Tidningen NU. Lagets stöttepelare, som levererar varje vecka och förvaltar alla höjdare. Kan till och med skarva ett stolpskott. Liberalerna skickar ofta inlägg till NU för att ändra matchbilden. Tar NU emot ett inlägg kan det sitta rakt i vänsterkrysset.

Det är hård konkurrens i Alliansen, dödens grupp. Men hittills har alla fyra lagen gått vidare i varje slutspel.

 

23 malmkrönikaFredrik Malm, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

Dela med andra
Linn Friman
Linn Friman