Lina Nordquist: Låt oss tala om var vi möts istället

Minns ni kung Pyrrhus seger över romarna? Han vann. Efteråt stod han på slagfältet bland alla döda. Han hade förlorat en stor del av styrkorna och nästan alla sina vänner.

”Gratulerar”, sade en av de få som överlevt.

”Tack”, svarade kung Pyrrhus, ”En sådan seger till, och jag är förlorad”.

Även om ”vårt” favoritförslag vinner på söndag kan partiet i realiteten förlora. Det blev jag smärtsamt medveten om igår när jag svarade en reporter att jag är glad över Nyamkos förtydligande, eftersom jag tolkar det som en markering att vi inte ska budgetsamarbeta.

Det finns två skäl till att jag tycker att det ställningstagandet är mycket betydelsefullt.

  • Ju tydligare vi sätter ned foten mot ett budgetsamarbete med ytterkanterna, desto bättre liberala reformer.
  • Ju tydligare vi sätter ned foten mot ett budgetsamarbete med ytterkanterna, desto större chans att vi enas och slutar slåss.

Det sistnämnda känns nästan viktigast just nu, för vet ni, fortsätter det så här finns vi snart inte längre. Tonen är stålskodd.

Samtalsklimatet känns som isvatten över ryggen. Vi håller på att förgöra varandra.

Tweeten som reportern skickade ut när jag fortsatte laga mat till mina barn ledde till en meddelandestorm. En del människor hyllade mig eller gratulerade, som om jag blivit frisk från en svår sjukdom. Andra blev arga och skällde ut mig.

Vad är det vi håller på med?? Vi blev ju medlemmar och valde att ägna vår fritid åt detta parti, för att vi vill göra människors vardag bättre. Ska vi lyckas med det behöver vi söka lösningar, inte konflikt. Det gäller medlemmar, det gäller förtroendevalda på alla nivåer och det gäller partirådsombud – oavsett önskescenario.

Jag är övertygad om att vi kan tänja oss mot varandra och hitta en väg att enas. Vi MÅSTE. Var och en av oss behöver flytta lite närmare andras förslag, steg för steg, tills vi når enighet. För vad är alternativet Många frågor går att avgöra med rösträkning och enkel majoritet. Inte denna. Även om ”vårt” favoritförslag vinner på söndag kan partiet i realiteten förlora.

Det är till och med så illa att en mager vinst för endera förslaget kan leda till att hela vårt parti i realiteten går förlorat. Men. Någonstans i vårt vägval finns en skärningspunkt där vi kan mötas. I den skärningspunkten kan vi verkligen vinna. Vi behöver hitta skärningspunkten senast på söndag och vi behöver göra det tillsammans.

Jag vill inte prata mer om vägval. Det är dags att prata om var den där skärningspunkten finns, där vägarna möts.

Lina Nordquist, Uppsala

Dela med andra
redaktionen
redaktionen