På en massgrav från första världskriget står mitt efternamn. Där ligger min farfars farbror begraven. Han var en av de miljoner män som dog i skyttegravarna i första världskriget.
Slaget i Verdun var ett av de blodigaste och ett av de mest meningslösa. Det pågick i nästan ett år utan att någon ny mark erövrades av någon sida. Över 700 000 tyska och franska soldater miste livet.
Men krigstillstånd var inget nytt för familjerna vid fransk-tyska gränsen. I generationer hade tyskar och fransmän tvingats strida mot varandra.
När andra världskriget började blev det min farfars tur. Alla friska tyska män skulle tjäna Hitlers syften. Efter sex år av krig som min farfar efteråt aldrig ville prata om, hamnade han till sist i rysk fångenskap och lyckades sen ta sig hem till Tyskland. Ett skotthål i vaden var det enda som på utsidan påminde om vad han upplevt.
Vilka mardrömmar och trauman som förföljde honom på insidan fick jag aldrig veta.
Min pappa som föddes hösten 1945 tillhörde den första generationen som växte upp i fred. Den första generationen att slippa krigstrauman, att få gå i skolan och gestalta sitt eget liv.
Sedan mer än 70 år tillbaka råder fred mellan ärkefienderna Tyskland och Frankrike, tack vare det europeiska samarbetet.
Då, när kontinenten låg i spillror, var Europas största utmaning att undvika krig mellan ärkefienderna Tyskland och Frankrike. Att bygga långsiktig fred. Idag är vår största utmaning att stoppa klimatförändringarna för att säkra våra barn och barnbarns framtid på den här planeten.
Bara ett starkt EU kan genomföra en koldioxid-skatt över hela unionen som tvingar tyska och polska kolgruvor att stänga.
Bara ett starkt EU kan med en europeisk flygskatt bidra till att européernas klimatutsläpp minskar. Vem drömmer inte om att hoppa på nattåget i Stockholm för att vakna i Paris med croissanter till frukost nästa morgon? Enklare system för bokning av gränsöverskridande tågbiljetter och fler nattåg över Europa hör till en klimatsmart framtid. Men för att vår liberala miljöpolitik ska bli verklighet behöver vi en stark och handlingskraftig europeisk union. Och vi kan inte vänta.
Greta Thunberg har rätt när hon säger att ”huset brinner”. Klimatforskarna bedömer att vi har cirka tio år på oss att minska klimatutsläppen innan konsekvenserna av uppvärmningen blir för skadliga.
Därför är valet den 26 maj ett ödesval. Det spelar stor roll hur det nya Europaparlamentet ser ut efter valet. Med en stark liberal mittengrupp som värnar öppenhet, miljömedvetenhet och tolerans kan EU:s utveckling ta en ny riktning. EU kan då på allvar minska de egna utsläppen och ta ett starkare ledarskap för klimatfrågan på global nivå.
Det går en röd tråd från slaget i Verdun till vår vardag i Sverige idag. De stora gränsöverskridande ödesfrågorna måste vi lösa gemensamt.
Vi liberaler behövs som en stark kraft i det nya Europaparlamentet. Vi behöver kämpa för ett nytt Europa i en liberal riktning.
Maria Weimer är tidigare diplomat, riksdagsledamot och numera kandidat till EU-parlamentet för Liberalerna.