Måttlighet vore bra för demokratin

Riksdagens andra kammare bestod 1911 av den första generationen folkvalda riksdagsmän. Två tredjedelar av dem var medlemmar av nykterhetsrörelsen.

Svenskarna höll i slutet av 1800-talet på att supa bort möjligheten till demokrati. Därför gick nykterhetsrörelsen hand i hand med liberalernas och arbetarrörelsens kamp för demokrati.

I dag har riksdagens nykterhetsgrupp 15 medlemmar, ingen liberal.

Det sägs ibland att det skulle vara ”liberalt” att ta bort restriktioner på alkoholförsäljning. Men få saker är så frihetsinskränkande som drogberoende. Åtgärder som minskar risken för att människor hamnar i alkoholberoende är därför frihetliga.

Själv är jag inte nykterist. Uppskattar inte sällan alkohol, dock i måttliga mängder.

Att nykterhetsrörelsen har blivit marginaliserad är en del av hur de traditionella folkrörelserna och de politiska partierna har blivit spillror av vad de en gång varit.

Om måttlighet varit en självklarhet i politiken hade vi med all sannolikhet sluppit åtskilliga kommunala representationsskandaler.

Dessutom har riksdagen fått ett parti, med en internkultur indränkt i alkohol. Nu senast försvarade Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson att partiets ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt, som tidigare har gått under smeknamnet ”Rasse-Oscar”, deltagit i en nazistkonsert med att denne varit berusad.

Jimmie Åkesson själv skrålade för en del år sedan rasistiska visor med kompisar på en Finlandsbåt och det finns bilder av honom i olika sammanhang där han är uppenbart full. ”Järnrörsgänget” var klart onyktra. Och partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth tycks ständigt hänga på krogen och råka i bråk. Ekeroth har också ordnat fester på riksdagen som har spårat ur så att vakter fått ingripa.

Riksdagsledamoten Markus Wiechel, som -efterträdde SD-ledamoten Lars Isovaara, sedan denne berusad smädat en utlandsfödd vakt vid riksdagen, kallade på Facebook mörkhyade för ”satans djävla aphelveten”. Han fick sitta kvar, han var ju påverkad när han skrev det.

Många av de rasistiska och sexistiska hot som riktas mot främst kvinnor kommer sent på kvällen och har uppenbart samband med högt alkoholintag.

En återuppstånden nykterhetsrörelse skulle vara bra för demokratin.

Olle Wästberg 

Dela med andra
Ylva Westlund
Ylva Westlund