Nej till snabbspår i fiskefråga i EU

Europaparlamentet röstade på tisdagen mot ett förslag om att ändra en lag som skyddar bland annat strömming mot överfiske. Det var före jul som EU-kommissionen oväntat kom med ett förslag om att justera EU:s fiskelagstiftning. Förslaget skulle behandlas i ett så kallat snabbspår, något som bara görs i akuta fall, såsom under pandemin.

Liberalernas europaparlamentariker Karin Karlsbro har varit starkt kritisk till förslaget från början, både till innehåll och till formen som det var tänkt att det skulle drivas igenom på. Ett snabbspår innebär att ett förslag går direkt till plenum utan att behandlas i ett utskott. Nu har Europaparlamentet röstat och förslaget om snabbspår röstades ner.

– Att parlamentet gick emot att förslaget att vi skulle behandla förslaget i ett snabbspår, är en viktig delseger för Liberalerna, säger Karin Karlsbro till NU.

För Karin Karlsbro och andra som motsätter sig innehållet i förslaget, kvarstår arbetet med att jobba för att innehållet inte ska bli verklighet.

– Det usla förslaget om att försämra skyddet för strömmingen i Östersjön ska nu gå till utskottet och behandlas som alla andra förslag i parlamentet så nu är det bara att kavla upp ärmarna och börja jobba för att det här förslaget skrotas.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen