Nordiskt statsministermöte utan Åland, Färöarna och Grönland

När de nordiska statsministrarna träffas i Stockholm nästa vecka inom Nordiska ministerrådet, sker det för ovanlighetens skull utan närvarande av representanter från de självstyrande områdena Åland, Färöarna och Grönland.

Sverige tog över som ordförande i Nordiska ministerrådet vid årsskiftet och kommer under året att framför allt fokusera på ett säkrare, grönare och friare Norden. Nästa veckas möte handlar framför allt om säkerhetspolitik och konkurrenskraft och kommer också att få besök av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Men alltså inte av representanter från Åland, Färöarna eller Grönland.

– Vi har både på politisk nivå och tjänstemannanivå uppmanat Sverige att ompröva beslutet och bjuda in oss, dock utan framgång, säger Färöarnas lagman Aksel V. Johannesen till Altinget.

Det är ordförandeskapet, denna gång alltså Sverige, som bestämmer vilka som ska bjudas in. De självstyrande områdena brukar vara med men 2015, 2019 och 2022 har de uteblivit, bland annat på grund av val. Nästa gång regeringscheferna träffas är i Nordiska rådet i oktober och då kommer de självstyrande områdena att bjudas in. Liberalernas representant i Nordiska rådet är Anna Starbrink.

– Mötet med statsministrarna nästa vecka sker inom den så kallade N5-gruppen, alltså de fem staterna. I Nordiska rådet har de självstyrande staterna platser tack vare att Danmark och Finland har avstått platser. Men Nordiska rådet har tagit fram en rapport där det föreslås att de tre självstyrande områdena ska få bli egna medlemmar, säger Anna Starbrink till NU.

Hon betonar att hela rörelsen inom Norden är att de självstyrande områdena ska inkluderas i största möjliga mån. Sveriges EU-minister Jessica Roswall sade dock i Färöisk TV för en månad sedan att Färöarna inte bör bli en självständig medlem i Nordiska rådet.

Jan Fröman

Dela med andra
redaktionen
redaktionen