Olle Wästberg : Nu börjar valrörelsen

Valrörelsen är inte slut, den har just börjat. Den 26 maj är det nämligen val till Europaparlamentet. Det blir det viktigaste av Sveriges tre Europaparlamentsval.

Skälet är att den högerextremistiska rörelsen nu satsar hårt på Europaparlamentsvalen i hela Europa. Populistpartierna ser sin chans i detta val.

Steve Bannon är tidigare chef för alt-righ-siten Breitbart, var Donald Trumps valledare och en tid Trumps chefstrateg. I Vita huset kallades han ”Prince of Darkness”. Han har nyligen startat ett projekt ”The Movment”. Ett tiotal personer sitter redan i Bryssel med stor budget och ska hjälpa ultrahögerpartier över hela Europa i Europaparlamentsvalet. I hög grad kommer det att handla om kampanjer på sociala medier.

Bannon prisar Viktor Orbán och Marine Le Pen. Han har sagt att Le Pen ska ta det som en komplimang att partiet blir kallade för rasister. Han har prisat Sverigedemokraterna och sagt att de är en ”perfekt rollbesättning” för The Movement.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth, träffade Bannon i våras och sa därefter att ”alla försök att rädda Europa från vänsterliberalerna är välkomna.”

Erfarenheterna från EU-valen är ju att resultaten rätt sällan stämmer överens med de nationella valen. Många som röstar markerar, utan att känna ansvar för helheten. Dessutom är valdeltagandet hittills lågt. I förra EP-valet ökade det till strax över 50 procent. Detta kan leda till ett allvarligt resultat.

För oss som menar att ett demokratiskt, samarbetande Europa som kan ta itu med viktiga problem – bl a flyktingfrågan och klimatpolitiken – är centralt för framtiden blir också det kommande Europaparlamentsvalet oerhört viktigt.

Visst borde Europaparlamentet ha långt mer beslutsrätt, men ett EU-parlament där högerextremisterna tar betydligt större plats än idag kommer att sabotera EU:s framtid.

För Liberalerna gäller det att inför valet ha ett tydligt budskap, karismatiska kandidater och skapa en genomträngande debatt som får människor att gå till valurnorna denna sena vårsöndag.

Oavsett vad som händer i regeringsfrågan de närmaste veckorna måste det läggas visst fokus på valkampanjen inför Europaparlamentsvalet.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen