Så röstade Sverige

Valdeltagandet i EU-valet sjönk i Sverige. NU har pratat med professor Henrik Ekengren Oscarsson som leder valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

Det finns två troliga orsaker till att valdeltagandet sjönk, tror Henrik Ekengren Oscarsson. En av orsakerna är att EU-valet föregicks av nationaldagen och en klämdag vilket fick många väljare att ta långhelg. Ett tecken på det är också att förtidsröstningen var större än den brukar vara.

– Förtidsröstningen ökar för varje val, säger Henrik Ekengren Oscarsson. Därför har vi i vallokalsundersökningen ökat antalet intervjuer vid lokaler för förtidsröstning.

Totalt har 11565 personer intervjuats i SVT/Valu i samband med EU-valet, en intervjuserie som omfattar samtliga EU-val sedan Sverige gick med i EU 1995.

Den andra orsaken till ett lägre valdeltagande i år var Sverigedemokraternas tillbakagång, den första i partiets historia. Det kan finnas flera orsaker till att SD backade men troligt är att partiet inte lyckades mobilisera sina väljare. Lägre valresultat för SD är detsamma som lägre valdeltagande.

Det kan finnas flera orsaker till SD:s tillbakagång. Partiet är det enda som är uppenbart EU-kritiskt och det är inte längre svenska väljare. Endast tio procent vill se en svexit medan 80 procent vill att Sverige ska vara kvar i EU. Dessutom rankas typiska SD-frågor som invandring lågt när svenska väljare ska säga vilka frågor som var viktigast. Frågan flyktingar/invandrare kom först på elfte plats när väljarna skattade hur viktiga olika frågor var. Viktigast var freden i Europa, tätt följd av demokratin i EU. På tredje plats kom klimatet vilket inte heller är någon fråga som gynnar SD.

När väljarna svarar på vad som hade störst betydelse för deras val av parti svarar nästan hälften, 48 procent, partiernas politik i EU-frågor. På andra plats kom partiernas politik i inrikespolitiska frågor. Lojaliteten med sitt gamla parti avgjorde för endast 13 procent av väljarna. Enligt Valu så är det också en femtedel av väljarna som inte röstar på det parti som de egentligen tycker är bäst.

Det finns också en spricka inom Tidöpartierna när det gäller väljarnas rangordning av olika politiska frågor. Miljön och klimatet placeras mycket lågt av Kristdemokraternas, Moderaternas och Sverigedemokraternas väljare, på 14-17 plats medan liberalernas väljare värderar dessa frågor högre. Dock inte lika högt som vänsterpartiets eller miljöpartiets väljare. Samma skillnad märks för frågan om flyktingar och invandrare, fast denna gång åt andra håller. KD-, M- och SD-väljare anser att den frågan är viktigare än övriga partiers väljare.

Valu har även jämfört EU-valet med ett tänkt riksdagsval vid samma tidpunkt. Här skiljer det sig stort hos vissa partier med MP i topp. Om det skulle vara riksdagsval idag skulle MP få 6,9 procent mot 13,8 procent i EU-valet. Minst är skillnaden för SD som lyckades mobilisera lika många väljare i båda mätningarna.

SD och MP sticker ut även i en annan fråga. Det är de båda partier där skillnaden är störst mellan kvinnliga och manliga väljare. MP har 11 procentenheter fler kvinnliga väljare än män medan SD har nio procentenheter fler män. Övriga partier har högst fyra procentenheter skillnad (M för män).

Under valrörelsen har inte minst SD spridit budskapet att vissa partier till vänster skulle vara mer positivt inställda till invandring eftersom de har lättare att få väljare bland till exempel muslimska väljare. Att Vänsterpartiet har fler väljare i vissa bostadsområden tror Henrik Ekengren Oscarsson har andra förklaringar. Dels är det det enda parti som öppet har stött Palestina i valrörelsen, dels är det det enda parti som verkligen rör sig i de här bostadsområdena.

– De andra partierna får väl helt enkelt se till att åka dit, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Jan Fröman

Dela med andra
redaktionen
redaktionen