”Situationen ser allt annat än ljus ut just nu för Georgiens demokrati”

Georgisk dröm har utropat sig själva till vinnare i helgens val i Georgien. Oppositionen och presidenten erkänner inte valresultatet, som bland annat Osse har utpekat som inte helt rättvist. Kaukasienkännaren och journalisten Rasmus Canbäck är på plats i Georgien och har berättat för NU vad som händer.

Rasmus Canbäck skriver för Blankspot och har där rapporterat under helgen från Georgien. Han berättar i Blankspotpodden om vilka typer av valfusk som har setts runt om i landet. På vissa håll har fusket varit omfattande. Canbäck träffade på en person han kände i en vallokal på landsbygden som kunde rapportera att han sett sina lärare gå in och rösta flera gånger.

Vad innebär valresultatet?
– Det är tydligt att regeringspartiet Georgisk dröm har vunnit. Valet anses dock omfattas av omfattande valmanipulation av olika slag. Det handlar om skrämseltekniker, polarisering och regelrätt förhindrande av oppositionella att rösta på valdagen. Oppositionen samlar sig just nu för att öka det internationella trycket mot regeringen, säger Rasmus Canbäck till NU.

E-Rasmus-Canback
Rasmus Canbäck

Enligt Georgiens valmyndighet har Georgisk dröm fått 54 procent av rösterna och skulle därmed få majoritet i parlamentet. Georgiens oberoende president Salomé Zurabisjvili och oppositionen erkänner inte resultatet. Zurabisjvili menar att landet utsatts för rysk påverkan.

Vad betyder det att valet inte erkänns?
– Först och främst innebär det att oppositionen har sagt att man kommer bojkotta allt parlamentariskt arbete. Det är ett sätt att frånta regeringen legitimitet. Det kommer givetvis Georgisk dröms representanter att strunta i. Situationen ser allt annat än ljus ut just nu för Georgiens demokrati.

I Blakspotpodden säger Rasmus Canbäck att regeringspartiet Georgisk dröm redan bestämt sig innan för att de hade vunnit och varit ute och rapporterat sig som segrare innan något resultat fanns. Oppositionen var också tämligen säkra på att de skulle vinna och att det inte behövde bli särskilt dramatiskt, men så blev det inte.

– Det råder nu en del förvirring i Georgien. Oavsett hur manipulerat valresultatet var så har oppositionen underpresterat. Det tog relativt lång tid för dem att agera och inledningsvis kändes de något splittrade. Man hoppas på att få alla delar på plats med kvällens protester. Efter det tror jag att det kommer ske en ändring i stämningen som annars minst sagt känns ödesdiger.

I våras protesterade många oppositionella i Georgien mot ett lagförslag som sedan blev den så kallade agentlagen, något som NU rapporterat om tidigare. Lagen innebär en direktreglering av utländsk finansiering av civilsamhället och medier och en liknande lag i Ryssland är förebild. Det finns ett stort motstånd i landet mot lagen och mot att landet närmar sig Ryssland och inte EU.

Hur stor roll tros Ryssland ha spelat i valet?
– Den har framför allt spelat roll för regeringspartiets narrativ. Trots att landet är ett av världens mest EU-vänliga har regeringen i allt större utsträckning använt sig av ett språkbruk som vi endast hittar i Ryssland och i andra auktoritära regimer, såsom i grannlandet Azerbajdzjan. På så vis har Ryssland haft en aktiv påverkan. Däremot ser vi inte många bevis för att Ryssland skulle haft någon närvaro på plats i landet under valdagen.

Det verkar vara risk för oroligheter, vad tror du kommer att hända nu?
– I kväll har presidenten uppmanat befolkningen att ansluta sig till en stor demonstration. Det är ett första steg. Vi får se vilken typ av polisnärvaro som kommer att vara där, men förmodligen kommer det att gå relativt lugnt till i en första vända. Men givetvis kommer polariseringen ytterligare förstärkas och den destruktiva våldskultur som frodats under Georgisk dröm kommer att fortsätta utvecklas, avslutar Rasmus Canbäck.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen