Tillsammansskapet utmärker Falkenberg

Petra Hygrell är gruppledare och vice ordförande för Liberalerna i Falkenberg. Hon är hallänning från födseln och bor i Falkenberg sedan drygt 25 år tillbaka.

Petra Hygrell beskriver sig som en kvinna mitt i livet, 48 år gammal, gift med två utflugna barn. Hon har tidigare jobbat som lärare och inom besöksnäringen. För två år sedan startade hon eget, som frilansande skribent, lagom till valrörelsen drog igång – då hon redan hade mycket att göra.

– Idag får jag jobba med det jag älskar, jag hjälper bolag att nå ut med sina budskap, säger hon.

– Jag är en person som gillar att vara med och påverka och har driv.

Petra Hygrell berättar att hon alltid röstat på Liberalerna, och tidigare Folkpartiet. Politiskt aktiv blev hon i samband med valet 2018.

– Dagen efter valresultatet, på måndagen, betalade jag in mitt medlemskap och tog kontakt med de liberaler som jobbade politiskt i kommunen.

Hon kände starkt att samhället gick åt fel håll och blev skrämd när en så stor del av befolkningen valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna och inte såg något annat alternativ.

– Ett parti som står så enormt långt ifrån mina ideal.

– Då vill jag vara med och påverka och aktivt försöka förändra till det bättre.

Idag är Petra Hygrell gruppledare och vice ordförande för Liberalerna i Falkenberg, hon sitter i kommunstyrelsen och är ledamot i Barn- och utbildningsnämnden.

Vad skulle du säga gör Falkenberg unik?
– Det som jag tycker utmärker oss är vårt tillsammansskap. Till exempel inom näringslivet i Falkenberg säger man numera inte att man är konkurrenter, utan har myntat uttrycket ”konkulegor”, att man är kollegor och konkurrenter samtidigt. Gör vi saker tillsammans kan det bli bättre för många fler framöver. Så tillsammansskapet är det som framför allt utmärker Falkenberg, säger Petra Hygrell som gillar att jobba politiskt med företagsfrågor.

Falkenberg är en förhållandevis liten kommun på drygt 47 000 invånare, men toppar listan för bästa företagsklimat, som nummer ett i Hallands i sju år i rad och nionde bäst i hela landet. Där finns många små och medelstora företag.

Samtidigt är en av de största utmaningarna här, liksom på många andra ställen i landet, kompetensförsörjningen.

– Det är många företag som vill expandera och växa, men de har svårt att få tag på rätt kompetens. I och med att vi ligger som vi gör geografiskt konkurrerar vi med två större städer. Vi har pendlingsavstånd både till Göteborg och Helsingborg.

Men än så länge söker sig företag till kommunen, som har fått ett gott rykte med en näringslivsavdelning som är duktig på att ta hand om företagen – både de som vill etablera sig i kommunen och de som redan finns där, berättar Petra Hygrell.

Falkenbergs utmaningar känns igen från andra håll i landet – även gängkriminalitet och utanförskap. Framför allt i området Sloalyckan, där det finns stora problem, arbetar man mycket med förebyggande insatser.

– Vi jobbar brett och tillsammans, med tidiga samordnade insatser. Vi börjar redan i förskolan numera så att barnen, även om de exempelvis inte själva har föräldrar som går till jobbet eller studerar varje dag, kommer i kontakt med andra vuxna och få höra att det finns en möjlighet för alla, oavsett var man kommer ifrån. Alla har en plats i samhället, men då är skolan viktig, säger Petra Hygrell.

Kommunen arbetar med SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) ute i områdena.

Petra Hygrell understryker vikten av föreningslivet och en meningsfull fritid, även när man kommer hem från skolan.

– Det finns så enormt mycket mer att göra. Vi är oroade, säger hon.

Strax innan jul var även arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, och tillika Liberalernas partiledare, på besök i Falkenberg och lyssnade på eldsjälar som jobbar i Sloalyckan.

För Petra Hygrell är det mot bakgrund av detta framför allt skolfrågorna hon vill fokusera på.

­– Fler barn och unga måste lyckas i skolan och gå ut med fullständiga betyg. Det är en garant för att det fortsättningsvis ska gå bra i livet, säger hon.

En annan fråga som hon arbetar med, och som också knyter an till skolfrågan, är barnfattigdom. Hon berättar att även i Falkenberg är trenden tyvärr att den ökar.

– På samma sätt som man brukar säga att barn och cancer inte hör ihop, hör inte heller barn och fattigdom ihop.

I samarbete med familjediakoner och andra aktörer försöker kommunen att komma i kontakt med de familjer som lever i fattigdom, för att hjälpa barnen. Ofta handlar det om ensamstående mödrar beskriver Petra Hygrell.

– Om vi hjälper mamman att hitta rätt – kanske få tag på jobb, utbildning eller psykologhjälp – så kan vi se till att det finns möjligheter för nästa generation, för barnen.

Kommunen styrs sedan 2022 av S, KD, L och MP, en konstellation som kom till redan efter valet 2018. Hur tycker du samarbetet fungerar?
– Vi har fått igenom mer av liberal politik sedan vi kom med i det här styret. Socialdemokraterna är störst, men det är kloka människor som sitter där – kloka nog att inse att utan oss hade de inte kunnat styra, säger Petra Hygrell.

Petra Hygrell på dörrknackning i Ringsegård, Falkenberg, tillsammans med Filip Zackrisson, region- och kommunpolitiker från Varberg, och Cecilia Rönn, Liberalerna Hallands riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson, hemmahörande i Varberg.
Redo att sätta upp valaffischer på en gångbro inne i centrala Falkenberg prick kl. 00.00 den 14 augusti 2022.

Hon berättar att partierna har varit noggranna med att specificera vilka frågor varje parti kommer in med i samarbetet.

– Om det är en skolfråga som vi liberaler tryckt på, är det också vi som ska få uppmärksamhet och creddas för det. Vi har ofta pressträffar tillsammans, men det parti som gått fram med just den frågan som får fronta. Det fungerar väldigt bra.

– Självklart tycker vi olika om vissa saker, precis som i alla andra konstellationer, men har sagt vi på de här punkterna är vi överens – utöver dessa får man frispela om man vill. Det är högt i tak, vi träffas varje vecka och har gemensamma möten.

Hon tror att det är viktigt att partierna skriver ett avtal och har något tydligt att utgå ifrån, för att den här typen av koalitioner ska fungera väl.

– Vi jobbar aktivt för att komma överens och ha bra samarbetsklimat. Vi är överens om att vi är olika, men ser styrkorna i det.

Var är roligast med att vara kommunpolitiker?
– Det är jättekul att vara med och bygga på något som redan är bra och utveckla det vidare. Det är fantastiskt givande, säger Petra Hygrell och fortsätter:

– Det bästa med kommunpolitik är närheten. Det är nära till beslut, nära till frågorna som man diskuterar och även närhet till kommuninvånarna, till våra väljare.

Och svårast?
Hon skrattar till.

– Det skulle jag säga är nästan samma sak – att det är så nära. Att man kommer nära det man beslutar om kan också ha sina utmaningar. I min roll måste jag se till helheten, att det ska bli så bra som möjligt för många, säger hon och tar som exempel beslutet som gjordes vid årsskiftet att lägga ned en liten byskola, med runt 20 elever i förskoleklass till årskurs 3 och två lärare.

– När man fattar ett sådant beslut är självklart en del som tycker vi borde gjort på annat sätt och som inte är nöjda med beslutet. Det är det en utmaning och jag måste vara tydlig, rak och ärlig när jag förklara varför vi gör som vi gör.

Petra Hygrell önskar att fler skulle vilja engagera sig politiskt och se möjligheterna med det.

– Det är fantastiskt givande och roligt, men det är också nödvändigt för att vi ska få det samhället som vi vill framöver. Vi behöver fler som att engagera sig i politik överhuvudtaget, men framför allt i vårt parti.

– Jag önskar att fler får upp ögonen för vår politik, som jag på det hela taget tycker är fantastisk. Jag är stolt över att få vara med och bidrag, avslutar Petra Hygrell.

Fia Björklund

FAKTA: Falkenbergs kommun

Falkenbergs kommun ligger i Hallands län, vid Kattegatt och sträcker sig från kustslätten in mot ett högland. Lite drygt hälften av befolkningen bor i centralorten Falkenberg.

Yta: 1 826 kvadratkilometer

Folkmängd: 47 108 (2023)

Näringslivet består företrädesvis av små och medelstora företag. Det präglas av en omfattande turistsektor, med destinationer som Gekås Ullared, Skrea Strand och Falkenbergsrevyn.

Industrin domineras av livsmedelstillverkning och verkstadsindustri. Bland livsmedelsföretagen finns bland annat Carlsbergs bryggeri, Sia Glass, Arlas ost- och kesotillverkning och Guldfågeln.

År 2022 var kommunen själv den största arbetsgivaren med drygt 4 200 anställda och den största privata arbetsgivaren var Gekås Ullared med nära 1600 anställda.

Kommunpolitiken har dominerats av borgerliga partier. Den har med undantag för mandatperioden 1994-1998 alltid styrts av borgerliga partier. Efter valet 2018 bildades för andra gången i kommunens historia en icke-borgerlig majoritet i form av en blocköverskridande koalition bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd av Vänsterpartiet.

Källa:Wikipedia

Dela med andra
redaktionen
redaktionen