Torbjörn Ekelund: Risken för extraval är mindre än vad som fångar ögat

När jag skriver detta är nyheten att Stefan Löfven tillsatt en ny utredning om LAS ganska ny. När du läser detta så vet vi mycket mer. Sådan ser politiken ut. Ibland går det olidligt långsamt.

Ibland går det snabbt. Hur ser då framtiden ut för Januariavtalet med ännu en utredning i bagaget?

Man kan minst sagt påstå att framtiden är mycket oviss. Så snart bläcket torkat på direktivet till Löfvens nya utredning, så torde det uppfattas som att Socialdemokraterna lämnat avtalet och gör som de vill. Visserligen försöker Socialdemokraterna att förringa tilltaget genom att förklara att det inte rör sig om en ”riktig” utredning. Bara en intern utredning i regeringskansliet som ska resultera i en regeringspromemoria.

Men vi kan säkert utgå från att det inte är ”på skoj” som man nu låter LO få en gräddfil in i beslutsprocessen. Tvärt emot vad som föreskrivs i Januariavtalet.

Varför gör socialdemokraterna detta? Är det hotet från Vänsterpartiet som spökar? Nej, i grunden inte. Allt handlar om att Socialdemokraterna inte har råd att vara ovänner med LO. Redan förra året skar LO-förbund ner på sina bidrag till Socialdemokraterna.

Detta har inte Socialdemokraterna råd med. De dryga 10 miljoner om året som står på spel avlönar ett par händer fulla gamla trotjänare som man inte vill göra sig av med. Socialdemokraterna har troligen problem med LAS och tvingas göra sig av med personer de absolut inte vill mista. Socialdemokraterna måste därför ge LO möjlighet att få igenom sina tyngsta krav. Annars sinar intäkterna snabbt och påtagligt.

Men innebär detta att det blir regeringskris? Nej, troligen inte. Först och främst är Socialdemokraterna ett maktparti. Regeringsmakten framför allt är en socialdemokratisk sanning.

Genom att tillmötesgå LO, så vinner Socialdemokraterna åter Vänsterpartiets hjärta.

Allt hänger på hur Centerpartiet gör. De har vunnit i opinionen genom att ställa sig nära S. Med lite övertalning kanske C till och med kan tänka sig att träda in i regeringen. Vi vet sedan länge att Annie inte ens tänker krydda sin högra sko, än mindre äta upp den. Men om beslutet att tillsätta denna utredning ändå irriterar Centerpartiet så kan de lämna regeringen, men avstå i en misstroendevotering för att de inte vill ”släppa fram Sverigedemokraterna”.

Regeringen får stöd från Vänsterpartiet och sitter kvar. Allt är frid och fröjd och inget extraval i sikte. Men osvuret är bäst. Vi måste planera för det värsta.

Hur gör vi Liberaler om regeringen nu tillsätter en ny utredning? Nyamko säger att vi är som bäst i en valrörelse. Då får vi mycket sändningstid och kan berätta för väljarna vart vi står. Men om vi inte, efter all retorik, faktiskt offentliggör att Socialdemokraterna lämnat Januariavtalet så spelar det ingen roll vad vi säger i en valrörelse. Ingen tror på oss längre. Förtroende tar år att bygga upp, men det krävs bara några ynka minuter för att förstöra det. Politik är en förtroendebransch. Tänk på det.

Torbjörn Ekelund är gruppledare för Liberalerna i Svalöv

Dela med andra
redaktionen
redaktionen