“Vi ville mer, vi ville ha två mandat och vi ville helst nå tio procent!”

Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård är stolt och glad dagen efter valet. NU får en pratstund med honom om valet, mandatet och läget i Europa.

Liberalerna har gått fram i valet, men hamnade ändå en rejäl bit ifrån det som var målet, två mandat.

– Vi har den första ökningen på många år i det här partiet, trots motgångar, och det är skönt. Men känslan är såklart delad. Vi ville mer, vi ville ha två mandat och vi ville helst nå tio procent, säger Jakob Olofsgård.

– Hade vi kraschlandat i valet hade vi fått tillsätta en haverikommission. Det behövde vi inte nu. Vi måste påminna oss om att ett mandat är viktigt. I hela partilandet är man väldigt glad över ett mandat, för det har varit en uppförsbacke, och det var viktigt att fira.

– Vi är inte nöjda med bara ett mandat så kommer vi nu att tillsättas en valutvärderingsgrupp som kommer att vara gedigen och som kommer att ha ett väldigt rakt och tydligt uppdrag.

En fråga som drivits i valrörelsen är eurofrågan och det är en fråga som egentligen är en nationell fråga. Hur går partiet vidare med den?
– Stödet ökar för euron ökar och flera starka röster lyfter den. Det är samma fenomen som när vi gick fram i Natofrågan. Vi kommer absolut att driva den vidare eftersom det är upp till Sveriges riksdag att ta det beslutet.

Centerpartiet gick ut veckan före valet och krävde att Liberalerna skulle uteslutas ur Renew Europe-gruppen i parlamentet. Hur tror du att det kommer att gå med det?
– Om Centerpartiet väljer att gå vidare med det här kommer det bara bli pinsamt för dem.

– Vi står inför en försvagad Renew-grupp i Bryssel och jag hoppas att Centerpartiet tar sitt förnuft till fånga och ser att nu om någonsin måste liberala krafter hålla samman i Europaparlamentet. Vi kan inte se att de kommer få något gehör för sin fråga.

Renew Europe kommer att bli betydligt mindre den här mandatperioden. Om valresultatet står sig tappar gruppen 20 mandat. Hur har det gått för våra systerpartier?
– I Danmark har liberalerna backat, men så har vi Slovakien där liberalerna har gått framåt. Det är ju ändå i Frankrike där det är tydligaste att man har backat.

– Det har också blåst högervindar över Europa, men det mörker vi nu ser hade kunnat vara ännu mörkare.

– Sverigedemokraterna backar till exempel i Sverige. SD har ju också varit tydliga med att de vill samarbeta högerut i Europaparlamentet och det är tydligt att det även bland deras egna väljare inte är önskvärt att göra så.

Sverigedemokraternas trollkonton har stått i centrum i den svenska valrörelsen och nu börjar vardagen igen och Tidösamarbetet och överenskommelserna partierna emellan gäller alltjämt.

– Vi har varit noga med att följa vår del av avtalet och vi förutsätter att de gör detsamma samt slutar med sina anonyma konton.

Vi avslutar samtalet för att Jakob Olofsgård behöver springa vidare till ett partistyrelsemöte.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen