Krönika: Att lära känna sina väljare

Att lära känna sina väljare är något alla partier ­jobbar med. Inför och efter val tar man fram olika väljarprofiler för att se vilka som redan röstar på ens parti och vilka som potentiellt kan sympatisera med och förhoppningsvis rösta på just ens eget parti. Dessa utgår ofta från bland annat utbildning, intressen, arbete med mera. En sak som jag saknar i dessa profiler är den geografiska aspekten. För akademikern Anna röstar sannolikt på Liberalerna av olika anledningar om hon bor i Vasastan eller i Arjeplog. 

Många väljer ofta att klumpa ihop två tredjedelar av Sverige i Norrland, som om det vore en stor homogen region, men refererar aldrig till Götaland eller Svealand på samma sätt. Denna generaliserande hopklumpning av så stor del av landet kommer göra det svårt för oss att återta de vita fläckarna. Detta trots att Liberalerna borde vara det självklara alternativet för alla i hela landet. ”Varenda människa ska ha möjlighet att bestämma över sitt eget liv och jobba hårt för att uppfylla sina drömmar. Hela Sverige ska vara möjligheternas land, för alla” står det att läsa på vår hemsida. Detta är också anledningen till att jag är engagerad i Liberalerna trots att jag bor långt från våra ­traditionellt starka områden. 

Jag vill bo i Arjeplog resten av mitt liv och jag önskar att flera skulle ha den möjligheten. Tyvärr har rikspolitiken i flera årtionden styrt åt det andra hållet när jobb, utbildning och samhällsservice alltmer koncentrerats till de större städerna. Liberalerna är partiet som kan ändra på det här, vi har politiken för det så länge vi lär oss att det är skillnad på Gävle och Gällivare, att alla norr om Dalälven inte ser ut som Hooja eller är hämtade direkt ur filmen Jägarna. Nu kanske du tycker att jag raljerar och tycker det är självklart att ha koll på detta, men min erfarenhet säger annat. 

När det byggs batterifabrik i Skellefteå och nya stålverk i Boden och Luleå undrar många om vi får nya jobb i Arjeplog med alla de gröna satsningarna i norr, det är som att fråga hur de stora logistikcenter som finns i Jönköping påverkar Karlskrona. Självklart påverkar det arbetsmarknaden i många kommuner i Norrbotten och Västerbotten, men bara för att det ligger i Norrland betyder det inte att alla norr om Gävle åker dit och jobbar. Det är inte bara långa avstånd som skiljer oss åt utan det är stora skillnader i ekonomi och befolkning mellan de olika kommunerna. Jokkmokk som ligger mitt i Norrbotten har antagligen mer gemensamt med Åmål än Luleå som är Norrbottens residensstad. Samtidigt som Luleå antagligen har mer gemensamt med Kalmar än Jokkmokk.

Nu kanske det framstår som att jag är bitter och tycker att ”Stockholmarna” i riksdagen inte förstår hur det ser ut norr om Märsta, men ibland undrar jag, när det kommer en fråga om jag känner Stefan i Kiruna som ligger 45 mil från Arjeplog. Eller när Kristinehamn omnämndes som en nordlig kommun i valanalysen 2022, trots att det ligger närmare Prag än Kiruna. 

Ni som träffat mig på landsmöten, riksmöten eller i andra sammanhang vet att jag älskar att prata om landsbygden och dess utmaningar och möjligheter. Så vad kan vi då göra för att få en politik som p­assar hela landet? Ingenting faktiskt, för vi har redan den politiken. Vi måste bara bli lite bättre på att veta ­vilken del av vår politik som passar till vilken del av landet och förstå att vi bor i ett långt land med stora skillnader. Inte bara mellan landsändar, ibland kan de största skillnaderna finnas hos grannkommunen likväl som likheterna kan vara med en kommun 100 mil bort. Jag tror inte att Liberalerna kan göra Sverige till ett möjligheternas land, för alla. Jag VET det. 

Per Lampinen är ordförande och gruppledare för Liberalerna Arjeplog.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen