“I samma flod” av Sofi Oksanen kom ut på Albert Bonniers förlag 2024 och handlar om Putins krig mot kvinnorna.
Sofi Oksanen är Finlands absolut mest lysande författarstjärna just nu. Hon ar aktuell med en ny bok på svenska, ”I samma flod”. Det är inte är roman, utan en bok om hur Putin riktar sitt krig mot kvinnor.
Både Putin och västvärlden var oerhört förvånande över att kriget i Ukraina inte var över på ett par dagar. Det som var förvånande var det motstånd som Ukraina bjöd på. Sofi Oksanen menar i sin bok att hade vi förstått Ukrainas historia, hade vi också förstått deras motstånd och vilken kraft det har. Putin har gjort mycket för att få det att framstå som att Ukraina är ryskt och att och de delar historia. Hade vi vetat med om Ukrainas historia, hade vi haft större förförståelse.
Sofi Oksanen ser sig själv som en postkolonial författare och hon frågar sig varför västvärlden inte uppmärksammat Rysslands kolonisation när man gjort upp med sin egen. Hon frågar sig hur många folkomflyttningar, deportationer och erövringskrig som behövs för att vi ska se det de håller på med som kolonialism.
När estniska unga män skickades för att kriga i Afghanistan var det för att Ryssland helst inte vill ta av sina egna unga män i krig, utan det är något för minoriteterna att göra åt en. Samma sak händer i Ukraina. Unga män i Ryssland har i alla tider skickas till krig de inte har en aning om varför de förs och som de inte har något som helst att göra med. De är helt enkelt bara kanonmat.
”I samma flod” är även en feministisk analys av Putins krig. Han använder sig av feminismen för att vända sina egna kvinnor emot västvärldens frihet. Feminismen är roten till allt ont. Hans egen befolkning är så hjärntvättad att till och med kvinnorna tycker att det är ok att våldta ukrainska kvinnor, bara makarna använder kondom. Detta enligt avlyssnade telefonsamtal mellan ryska soldater och deras nära och kära.
En stor strategi för Ryssland är att trollfabriker försöker splittra den feministiska rörelsen i väst. Sofi Oksanen ägnar ett kapitel åt detta och åt att förklara att det inte är en tillfällighet att kvinnor inom politik och samhällsdebatt hotas och förföljs.
Som ni hör är ”I samma flod” ingen hängmatteläsning som avnjuts lite avslappnande i solen. Det här är en bok som kräver uppmärksamhet och eftertanke. Det är en av årets bästa böcker, skulle jag säga, så om du kan tänka dig att läsa något tung och viktigt så ska du läsa den här boken med en gång. Sofi Oksanen är skarp och har tidigare skrivit mycket om östeuropeiska kvinnor och estniska förhållanden under sovjettiden. I ”I samma flod” gör hon det ur ett verkligt perspektiv, utan inblandning av fiktion, och hon behärskar även den genren till fullo.
Hanna Lager