Debatt: Bredare lista till EU kan locka fler

Det är väl känt att provval har en konserverande effekt. Det leder till att nya ansikten ofta har svårt att samla de röster som krävs för en topplacering. Därför menar jag att det är viktigt att valberedningen nu tar sitt ansvar och ser till att vi får en god blandning av gamla och nya namn på listan, så att vi tillsammans kan ta så många röster som möjligt i EU-valet.

EU-parlamentsvalet är ett utmärkt tillfälle för Liberalerna att lyfta nya stjärnor i partiet och ge dem möjlighet att nå ut till grupper som vi inte lyckats nå tidigare. Detta visade Abdukadir Salad Ali med all önskvärd tydlighet när han 2019 såg till att Liberalernas starkaste valdistrikt (26 procent) låg i Rinkeby. Med 3000 personröster kryssade han sig från 43:e till 6:e plats. Nu ställer han upp igen, och självklart bör han ges en mer framträdande roll på vår lista denna gång. Vi har helt enkelt inte råd att förlora de röster han kan dra in.

Även vid detta val tycker jag att Liberalerna borde lyfta nya namn. De jag särskilt tänker på är personer som har stort förtroende i grupper där vi liberaler vanligtvis inte lyckas nå fram, men där det ändå finns potential. En sådan grupp är människor med rötter i länder där Liberalerna och Silc har visat stort engagemang – till exempel före detta Somalia, före detta Sovjetstater, samt Eritrea. För att nå dessa potentiella valframgångar behöver vi starka kandidater. Jag har tre att föreslå.

Den första person jag vill lyfta är Pulat Ahunov från Helsingborg, som har rötterna i Uzbekistan. Han är en mycket rutinerad politiker. 1989 blev han invald i högsta Sovjet som medborgarrepresentant och arbetade tillsammans med Sakharov med Jeltsin i den demokratiska gruppen för att få slut på det kommunistiska förtrycket i Sovjet. Han var en av ledarna för oppositionen och frihetskampen i Uzbekistan, men blev kastad i fängelse av den ökände diktatorn Karimov.

Efter en Amnesty-kampanj frigavs han och kom till Sverige för 30 år sedan. Han bor i Helsingborg och stöttar därifrån demokrater i hela Centralasien. Han var en av de som hjälpte till att avslöja Telias korruption i Uzbekistan och är också en viktig röst mot den radikala islamismen i Sverige.

Utöver Pulat och Ali, så vill jag uppmana valberedningen att lyfta två eritreanska demokratiaktivister på listan. Det är Tedros Amanuel från Uppsala och Yonathan Sebathu från Farsta/Stockholm. Jag har arbetat tätt med dem båda för att få stopp på den eritreanska regimens utpressningsverksamhet och infiltration i Sverige.

Tedros Amanuel har bott i Sverige i 40 år och är en mycket respekterad läkare och uppskattad talare i den demokratiska eritreanska oppositionen. Han har också skrivit flera böcker om eritreaner i exil och gripande dikter både om Dawit Isaak och livet för andra generationens invandrare.

Yonathan Sebathu är ett energiknippe utan like som gick med i Liberalerna i samband med senaste riksdagsvalet. Sedan dess har han inte bara arbetat lokalt, utan också översatt viktiga liberala skrifter till tigrinja och ordnat Zoom-föreläsningar om liberalism för hundratals eritreaner bosatta i Sverige.

Åsa Nilsson Söderström
Ledamot Stockholms kommunfullmäktige (L)

Dela med andra
redaktionen
redaktionen