Flera skrällar i Liberalernas EU-provval

Resultatet av Liberalernas provval – eller som det numera heter, den interna, rådgivande medlemsomröstningen – offentliggjordes på torsdagskvällen. Det blev lite av en skräll.

Det var inte oväntat att den sittande Europaparlamentsledamoten Karin Karlsbro tog hem förstaplatsen. Och hon gjorde det med en betryggande marginal till tvåan, över 300 röster skiljer henne från Anna Maria Corazza Bildt på andra plats.

Men att nykomlingen Corazza Bildt lyckades knipa andraplatsen var nog en överraskning för många. Det var först i samband med att provvalet började som det blev känt utanför en mindre krets att hon gått med i Liberalerna.

På tredje plats kom Simona Mohamsson från Göteborg. Tidigare bland annat vice ordförande för LUF och medarbetare i NU.

Räknat i det totala antalet röster kom sen Lotta Gröning lika med Mohamsson, men eftersom de första namnen rangordnas efter antalet förstahandsröster, blir det en fjärdeplats för Gröning. (Se mer om omröstningen nedan.)

På femteplats kom tidigare partisekreteraren, riksdagsledamoten med mera, Nina Larsson.

Det innebär alltså att de fem första platserna i den interna omröstningen togs hem av kvinnor, vilket också det är en skräll. På Folkpartiets valsedlar 2014 stod Marit Paulsen etta och Cecilia Wikström tvåa. Annars har det följt principen om en varvad lista.

Hur detta kommer att lyckas – eller om nomineringskommittén ens kommer att försöka – återstår att se i år. Deras förslag till landsmötet ska enligt planen offentliggöras samma dag som övriga handlingar till landsmötet blir offentliga, 13 oktober.

Ulf Schyldt

Se hela listan här

*) Omröstningen gick till så att alla röstberättigade medlemmar kunde sätta ut upp till tre 1:or och upp till tre 2:or, på de namn de ville. Minst en röst behövde avges, men de behövde inte använda alla.

För de tre första namnen har enbart 1:orna räknats. För övriga har 1:or och 2:or lagts ihop.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen