Debatt: Liberalerna måste bli relevanta

LIBERALERNA. Att inte följa landsmötet på plats kändes ovanligt, men nyttigt.

Bilden blev mycket att partiet fortsätter och bråkar om SD. Ett helt onödigt bråk då jag är övertygad om att det är få i partiet som tycker man ser SD som ett regeringsparti. De tävlar ju i grenarna vem är mest populistisk, vem kan göra knasigaste utspel och vem kan göra främlingsfientliga utspel utan att bli rasist, vilket vissa inte klarar.

Synd att de som känner att ett landsmöte inte är ett landsmöte utan lite SD-bråk inte kunde hålla sig.

Att istället för att prata näringsliv och miljöpolitik inför landsmötet hoppa på Bianca Ingrosso var ju inte så lyckat. Ung framgångsrik kvinnlig entreprenör borde väl hyllas av ett företagarvänligt liberalt parti? LUF:s vanliga okunniga cannabisutspel inför landsmötet brydde sig inte media om.

Men media missade inte riksdagsmotionen ”En framtid utan graviditeter”. Tyvärr kan jag inte skriva vad personer jag mött sa. Ansvarig utgivare skulle aldrig publicera det.

Men det finns hopp. Det är två år till nästa landsmöte. Då måste partiets ledande politiker lyssna på vad de flesta valutvärderingar brukar ta upp.

Att Liberalerna driver frågor som inte får väljare att byta parti. Att man svarar på frågor ingen ställt. Inte svarar på frågor väljarna har ställt och att politiken inte hänger ihop.

Tydligast är frågan kring kvotera föräldrapenningen. 80-85 procent av väljarna är emot kvotering. De som är för är till stora delar V- och MP-väljare som i sin tur inte gillar Nato och EU. Risken är stor att på den frågan förlora väljare som inte förstår hur ett liberalt parti kan tycka att politiker, inte föräld- rarna, är bäst på att bestämma hur de tar ut sin föräldrapenning.

En utveckling av politiken de närmaste åren är oerhört viktig. Kompromissad regeringspolitik får inte bli partiets politik. Och heliga politiska kor måste prövas att slaktas.

Frågor som också bör diskuteras är bland annat skattepolitik och för- statligande av skolan.

När fick Liberalerna en skattepolitik som utgår från Reagan/Thatcher? Som tror, trots att forskning visar annorlunda, att sänka skatten för höginkomsttagare får de som redan jobbar 50 timmar i veckan att jobba mer eller konsumera mer. Istället kan man se att till exempel yngre läkare vid mer pengar över, jobbar mindre. En ny skattepolitik riktad mot låg- och medelinkomsttagare, medel- klassen, behöver tas fram.

Slutligen förstatligande av skolan. Skolan har aldrig varit statlig. Fram till kommunaliseringen drevs skolan av kommunerna med tydlig styrning av staten, en styrning som ofta var trubbig.

Våga tänk nytt. Vad vill vi uppnå med förstatligande? Hur når vi det på andra vägar? Speciellt som ingen i partiet kan förklara hur ett förstatligande skulle gå till.

Det finns hopp. Det finns tid och det finns massor av liberal politik som bara väntar på att bli partiets.

Tommy Rydfeldt
Kungsbacka

Dela med andra
redaktionen
redaktionen