Ledare: Det behövs krafttag mot olovlig ledighet i skolorna

Det känns kanske som en ickefråga för den enskilde, att besluta sig för att ta semester under terminerna. Resorna är billigare när inte hela Sverige har höstlov och en resa till Thailand i slutet av mars, när våren inte har kommit hit än, kan kännas inte bara lockande utan också rent nödvändig för familjens rekreation. Nu är det sportlov för en stor del av Sveriges elever och det är nu det är tid för rekreation.

Många bäckar små blir en stor å, heter det. Och många bäckar blir det. Det är inte några enstaka personer som vill åka utomlands en vecka eller två för att fira farmors 70-årsdag, utan det är snarare en hel å av folk som vill göra det. Resultatet blir att skolorna får oerhört svårt med undervisningen. Istället för att alla åker bort när det är lov, har du flera veckor på halvfart i klassrummet. Adderar man sedan det naturliga bortfallet av sjuka elever, som bekant är ganska högt i februari, kan det bli väldigt tomt vissa dagar.

Det här är inte ett isolerat svenskt problem. Resten av Europa lider av samma fenomen och olika länder har tagit till olika hårda metoder för att få bukt med problemet. Svenska Dagbladet rapporterade i veckan om att polisen i Tyskland stoppar föräldrar på flygplatsen för att se om de har giltiga frånvaroblanketter, medan man i Storbritannien anser att böterna man får betala för ogiltig ledighet är för låg. I Sverige får man böta 1000 kr per elev och dag.

Trots att man riskerar höga böter i Sverige fortsätter familjer att ta ut ogiltig ledighet. Expressen har tidigare rapporterat om en familj i Solna som i tre år i följd varit borta i flera veckor kring terminsstart i januari. De hade låtit barnen gå i skola, men inte i en som vad godkänd av Skolverket. Man måste ju också ha i bakhuvudet att byta skola för några månader inte är helt oproblematiskt. Alla skolor är inte på samma sida i matteboken, för att underdriva å det kraftfullaste.

Det tråkiga i alltihop är att få verkar ta det på allvar. Föräldrar tipsar varandra om hur de kan åka bort, trots att barnen inte får ledigt. Att sjukanmäla friska barn är såklart oerhört omoraliskt i sig, men att tvinga barnen att ljuga måste rimligtvis höra till och vilka signaler sänder man då till sina barn? Andra säger att det ändå inte händer så mycket i skolan till exempel runt jul, och att det därför inte spelar någon roll om de struntar i att skicka sina barn dit. Resonemanget är hårresande, men också en självuppfyllande profetia. Ju fler som struntar i att gå till skolan, desto mindre kvalitativ undervisning för barnen.

Det känns kanske överdrivet att låta polisen vänta in glada semesterfirare på Arlanda, men frågan är vad man gör för att ändra attityderna hos föräldrar. Lisa Magnusson på DN skrev i veckan att det är barnen som får betala för föräldrarnas ”thaimout” och lägg där till att skolorna blir lidande, vilket även drabbar andra barn som inte åker till Thailand. Föräldrar som inte anser att de kan koppla av på annat sätt än att resa på långa semestrar utanför skoltid behöver ta sig en funderare över sina prioriteringar.

Höga böter är bra, men många av dem som har råd att tillbringa lång tid utomlands har råd att betala dem. Det innebär i praktiken att man kan köpa sig fri från skolplikten. Men allt har sitt pris och kanske är ännu högra böter en väg att gå. Eller så behöver man ta till metoder som Österrike, där föräldrarna utöver böter från besök av de sociala myndigheterna om föräldrarna byter mot skolplikten.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen