”Det finns en önskan att vi ska ta strid mot skurkstater”

På måndagen talade Simona Mohamsson, tredjenamn på Liberalernas lista till EU-parlamentet på måndagsmötet för Ukraina, på Norrmalmstorg i Stockholm. NU bad henne berätta om det.

Vad pratade du om på måndagsmötet?
– Jag berättade om Sergie, Kate och andra ukrainare jag mötte när jag var i Ukraina förra veckan. Hur generationer möts med samma sår och samma kampglöd. Deras berättelser och drömmar bär vi på våra axlar. Flyglarmens tjut präglar varje ukrainares liv oavsett ålder, enda sättet att vinna kriget är att få Ryssland att förlora.

Varför är Ukraina och det pågående kriget viktigt för EU?
– Kriget i Ukraina berör hela Europa. Det som står på spel är allas vår säkerhet och demokrati. Sverige och övriga Europa sitter på medel som kan få Ukraina att vinna kriget, som kan förstöra missilerna och tvinga ut Ryssland ur landet.

– Det finns ingen som helst ursäkt att inte förse Ukraina med en tillräcklig mängd luftförsvarssystem. Dessa har EU-länderna lagrade i hundratal. Dammiga, medan Ukraina slåss för allas vår frihet.

Du pratar mycket om detta, om Taiwan och att begränsa Kinas inflytande i världen, medan de flesta kandidater kanske talar om ekonomin, om “plånboksfrågor” – eller rent av svensk inrikespolitik.Vad möter du för reaktioner från dem du pratar med under kampanjen?
Jag möter människor som är oroliga över demokratin och att det vardagsliv vi ser som självklart är under attack. Det finns en önskan, uppfattar jag, från människor att vi som söker deras förtroende också vågar ta strid mot skurkstater även när det är komplexa frågor. Bara då garanteras vi rätten att fortsätta vara fria.

Ulf Schyldt

Dela med andra
redaktionen
redaktionen