Det liberala partiet vann presidentvalet i Taiwan

Det liberala partiet DPP (Demokratiska progressiva partiet) vann presidentvalet i Taiwan som avhölls den 13 januari. Det är tredje gången i rad som DPP:s kandidat vinner presidentposten i Taiwan, men första gången under den nuvarande partiordföranden Lai Ching-te, eller William Lai som han oftast använder i utländska sammanhang.

Lai Ching-te och hans vice presidentkandidat Hsiao Bi-khim fick 40 procent av rösterna, mot Koumintangs kandidat Huo Yu-ih som fick 33,5 procent av rösterna och Taiwanesiska folkpartiet (TPP) kandidat Ko Wen-je som fick 26,4 procent.

I parlamentsvalet som hölls samtidigt, stod dock Koumintang som vinnare. De gick fram med 14 mandat och tog därför hem flest platser, med 52 av de totalt 113. DPP är näst största parti med 51 mandat, vilket betyder att de backade med tio. Två oberoende kandidater tog sig också över spärren.

TPP fick åtta mandat, vilket betyder att koalitionen mellan DPP och TPP sannolikt kan bestå.

NU återkommer i det första månadsmagasinet i slutet av januari med ett längre reportage om valrörelsen och utgången, av Simona Mohamsson, Olle Johnsson och Emmy Scilaris.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen