”HBT-liberaler ska vara en blåslampa”

Gabriella Toftered är nyvald ordförande för HBT-liberaler. Vi träffas på ett café i Göteborg, staden där hon bor och arbetar som domstolshandläggare.

– Man lär sig väldigt mycket som domstolshandläggare, säger Gabriella Toftered eftertänksamt. Varje dag är det något nytt. Jag har nu jobbat med brottsmål under ett år. Ibland kan det till exempel handla om grova brott eller liknande, vilket är ett smärtsamt men väldigt viktigt arbete. Ja, mitt arbete är meningsfullt.

Solen skiner och cafégästerna väljer att sitta ute. Vi får ett helt rum för oss själva och kan prata högt om politik. Jag frågar om det pratades mycket politik under Gabriellas uppväxt.

– Egentligen inte. Min pappa är lärare på gymnasiet i samhällskunskap och historia, och därför ville han aldrig avslöja vad han röstade på. Fast visst pratade vi om samhällsfrågor, det gjorde vi.

– Mitt politiska uppvaknande kom när jag började på universitetet. Under den tiden insåg jag att jag var liberal och ingenting annat.

– Efter valet 2014 tog jag steget och blev medlem i LUF. Dels på grund av att LUF är överlägset när det handlar om de feministiska frågorna. Dels på grund av att vänstern helt enkelt är ”kass” på det området, något jag inte hade trott tidigare.

– Men jag gick även med för att Sverigedemokraterna blev så stora i det valet. Jag kände att nu måste jag göra något! De måste få motstånd.

– Det är ingen hemlighet att Sverigedemokraterna aktivt motarbetar hbtqi-frågor. Det är heller ingen hemlighet att även Kristdemokraterna motarbetar våra frågor. Och glöm inte att ingenting hände under förra mandatperioden när Socialdemokraterna styrde. De var fega och det är ytterligare ett skäl till att den nya könstillhörighetslagen kommer på plats förrän nu.

Gabriella Toftered har hunnit med att vara Liberala Ungdomsförbundets andre vice ordförande med ansvar att vara talesperson för frågor om feminism och hbtqi. I hennes politiska bakgrund finns också uppdrag för Liberalerna i Göteborg bland annat som ledamot av den kommunala klimatnämnden.

– Jag har även varit politiskt sekreterare i Göteborg, men slutade för att ta examen, vilket gick bra. Nu har jag en master i statsvetenskap.

– Jag kom ju från uppväxtens Varberg till Göteborg som 21-åring för att plugga, säger Gabriella med ett litet leende.

Nu är du även nyvald ordförande för HBT-liberaler. Varför ville du axla det uppdraget?
– Jag ville ta mig an detta för jag bryr mig mycket om de här frågorna. De är viktiga för mig, helt enkelt. Från olika håll uppmuntrades jag att kandidera för uppdraget.

– I och med att jag hade jobbat mycket med hbtqi under min tid i LUF, så hade jag redan en bra kunskapsbas. Har man det är det inte svårt att veta vad man tycker i frågorna. 

– Som i transfrågan, som nu är på tapeten. Alldeles snart ska riksdagen rösta om könstillhörighetslagen och förhoppningsvis rösta igenom den.

Ebba Busch sade ja till ny könstillhörighetslag från Pride-scenen för något år sedan, men nu har hon bytt uppfattning i frågan.
– Kristdemokraterna är som sagt alltid en bromskloss i frågor som handlar om hbtqi. Det är ett märkligt agerande av Ebba Busch och hennes parti och ett stort löftessvek mot transpersoner i Sverige. Att tvärvända som hon gjorde, det är svagt ledarskap – och ett svek, tycker jag.

– Jag har hört att det finns ledamöter både inom S och M som sagt att de ska rösta nej när frågan behandlas i kammaren. Det är tråkigt.

– Det har även varit mycket diskussion om frågan i sociala medier. Det framstår som väldigt tydligt att det finns argument som många motståndare inte har täckning för. Argument som saknar både anknytning till forskningen och verkligheten. Ett exempel som tagits upp ofta är att det plötsligt skulle komma in män i kvinnors omklädningsrum. Man har ju kunnat byta juridiskt kön sen 1972, så det är ett påstående som helt saknar grund. 

– Det är en ohelig allians både från höger och vänster som har svårt för den här lagstiftningen. Det är sorgligt och jag är besviken på stora delar av kvinnorörelsen. Det de gör är helt enkelt bara att försvåra för transpersoner att leva sina liv.

Hur vill du då sammanfatta ditt engagemang för en ny lag om könstillhörighet?
– Detta är den största vinsten för transpersoner, för deras frihet och välbefinnande sedan tvångssteriliseringen togs bort. Att en ny könstillhörighetslag kommer på plats har varit en jätteviktig fråga för HBT-liberaler. I Tyskland infördes en ny könstillhörighetslag förra veckan. De gick längre än vi gör och har satt åldersgräns till 14 år. Vi vill ha en mer progressiv lag! 

Det är sorgligt och jag är besviken på stora delar av kvinnorörelsen. Det de gör är helt enkelt bara att försvåra för transpersoner att leva sina liv.

– Det finns mer att göra. Nästa steg är ett grundlagsskydd för transpersoner – som det finns idag för sexuell läggning. Denna fråga vann HBT-liberaler på det senaste landsmötet. Det betyder att hela partiet står bakom vårt krav.

Ni ställer också krav på att det ska finnas möjlighet att välja ett tredje kön.
– Ja. En del människor vill helt enkelt varken definiera sig som kvinna eller man. Då bör det finnas juridiska möjligheter att välja ett tredje kön.

– Sedan vill HBT-liberaler gå ännu längre och få på plats en lagstiftning som helt bygger på självbestämmande.

Vad skulle det tredje könet kallas?
– Det är en bra fråga. Kanske icke-binär? Det är inget någon har tänkt på ännu, tror jag. 

Vad har du mer för tankar om frågor att driva som ordförande?
– Förutom att jobba med de här transfrågorna, är det viktigt att jobba vidare med att förbjuda så kallade omvändelseförsök. Att göra det kriminellt att försöka övertala en homosexuell person att låta bli att vara homosexuell.

– Sedan är frågan om möjligheterna till värdmödraskap viktig, men till skillnad mot att förbjuda omvändelseförsök, finns det motstånd mot värdmödraskap – eller surrogatmoderskap som det också kallas.

– Och mitt hjärta slår särskilt för en grupp som inte får så mycket uppmärksamhet och det är intersexpersoner. Det är personer som är svåra att könsbestämma när de föds. Man väljer då vilket kön de ska ha och genomför operationer på dessa nyfödda individer. Helt utan medicinsk orsak! Åtgärderna är irreversibla, så när de är vuxna kan de känna att något är fel. Denna fråga borde lyftas mer. De hörs inte alls just nu. Låt dem bara vara, säger Gabriella och slår näven i bordet. 

– HBT-liberaler ska vara en blåslampa i frågor som rör hbtqi och transpersoners rättigheter. Det är vår uppgift och det vill jag arbeta för tillsammans med styrelsen. Vi har en bra blandning av gamla och nya personer som kompletterar varandra. Jag ser fram emot ett bra arbetsår med dem!

Annika Westh

Dela med andra
redaktionen
redaktionen