Imorgon smäller det – final i Eurovision Song Contest

Denna vecka har det varit folkfest i Malmö och imorgon är det dags för finalen i Eurovision Song Contest. NU:s Hanna Lager kommer att sitta bänkad och hon har även pratat med Anne-Lie Elfvén, styrelsemedlem i Melodifestilvalsklubben och stort fan av Eurovision Song Contest, om hur det går i tävlingen.

Eurovision Song Contest är alltid en stor höjdpunkt för mig och min familj varje år. I år har tävlingen tyvärr kantats av lite för många och tråkiga kontroverser kring Israels deltagande, med hot om våld och upplopp i Malmö. NU uppmärksammade det häromdagen med en intervju med Sara Wettergren (L), som är kommunalråd i Malmö.

Eurovision är en folkfest och även Europas största val, som Dean Vuletic sa till mig i en intervju förra året. Vuletic är något så unik som forskare med specialområde Eurovison Song Contest. Hans forskar inom europeisk efterkrigshistoria. Han berättade för mig om en viktig början på tävlingen:

– När Västtyskland tävlade 1956 ställde de upp med en judisk förintelseöverlevare, Walter Andreas Schwarz, och det visade att Västtyskland hade förändrats och gjort upp med nazismen, sa han då.

Artikeln jag skrev handlade om Eurovision och politik och jag hade även ett samtal med Svante Stockselius som i många år varit ansvarig för Eurovision på EBU. Han berättade en rolig anekdot om bråket om landets namn mellan Nordmakedonien och Grekland:

– Vi valde att följa FN:s rekommendationer och kallade landet Former Yugoslavian Republic of Macedonia, FYROM. Varje år fick jag brev från kulturministern i Nordmakedonien att vi skulle ändra namnet till Makedonien. Kulturministern i Grekland ringde också varje år för att försäkra sig om att vi sa FYROM. Jag hade alltid en klump i magen för att jag tycker att ett land borde få heta det de vill.

Läs hela artikeln här.

I år är det ett starkt startfält och jag håller Kroatien som storfavorit. Rim tim tagi dim med Baby Lasagna är en rocklåt som verkligen sätter sig snabbt. Mina barn håller på Nederländerna och den festliga Europapa som sjungs av Joost Klein. Jag spår att den kommer att spelas många gånger i EU-valrörelsen, oavsett hur det går i tävlingen. Klein sjunger på nederländska, tyska och engelska och nämner platser och maträtter från Europa.

Jag vänder mig till Anne-Lie Elfvén, som fått uttala sig många gånger i NU om Mello och om Eurovision, och frågar hur det går.

– Det är ett starkt Eurovisionår men om jag måste gissa så säger jag Kroatien då den är en riktigt härlig mischmasch och jag tror det är rockens tur i år. En annan lite bortglömd favorit är Tyskland som för en gång skull skickar ett väldigt starkt bidrag.

Sverige ställer upp med den norska tvillingduon Marcus & Martinus och låten Unforgettable och den ligger inte så bra till om man får tro vadslagningsföretagen.

– I år får vi vara väldigt nöjda med topp 10 men det är tveksamt på grund av den tuffa konkurrensen. Marcus & Martinus är otroligt proffsiga men jag tycker Air som de hade förra året är bättre än Unforgettable, säger Anne-Lie Elfvén

Elfvén är på plats i Malmö och det är förstås svårt att åka dit utan att tänka på vad som eventuellt väntar.

– Jag blir förbannad och frustrerad att så mycket resurser måste läggas på något som ska vara en folkfest. Dessutom tar detta fokus från själva tävlingen. Jag bävar för att det kommer bli en repris på EU-toppmötet 2001 i Göteborg eller Reclaim the streets som härjade under 00-talet och slog sönder stan. För egen del är jag inte orolig men självklart kommer man att vara mer vaksam, sa hon till mig före hon åkte.

Imorgon vet vi vilka som vinner och om jag och Anne-Lie Elfvén får gissa så går nästa års final i Zagreb. Vi hoppas också på att det går lugnt till i Malmö och att det inte händer något som överskuggar festivalen.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen