Inga stora överraskningar i Liberalernas valmanifest

Liberalerna presterande sitt valmanifest på måndagen och för dem som sett valaffischerna var det inga större överraskningar. Manifestet presenterades av partisekreterare Jakob Olofsgård och toppkandidaterna Karin Karlsbro och Anna Maria Corazza Bildt.

Störst fokus var på ja till EU och partiets slogan är ”Starkare Sverige, starkare EU”.

– Det finns sju partier som säger nja till EU och ett parti som säger ja, sa Jakob Olofsgård på pressträffen.

Säkerhetspolitiken är viktig och här handlar det mycket om stödet till Ukraina och om att unionen ska vara enad. Att medlemsländerna är oeniga kring stödet till Ukraina, kommer att gynna Putin, säger Liberalerna. Bland valfrågorna som rör säkerhet finns även en punkt om TikTok. Det handlar om att appen delvis ägs av Kina och att man vill göra som i USA, sätta press på Kina att sälja den. (En punkt angående barns skärmberoende finns under ett annat avsnitt i valmanifestet.)

Liberalerna vill också prata euron. Sverige borde ansluta sig nu och inte vänta, menar de, och Jakob Olofsgård pratade om partiledardebatten i Agenda dagen före där Magdalena Andersson menade att det både finns för- och nackdelar med att ansluta sig till euron. Olofsgård sa att det inte finns en politisk fråga som inte går att hitta både för- och nackdelar med.

Det har funnits kritik mot att Liberalerna driver införande av euron som valfråga, eftersom det är något som bestäms av Sveriges riksdag och inte i Europaparlamentet.

Karin Karlsbro pratade även om en annan stor fråga – klimatet. Själv har hon suttit i EU:s miljöutskott och jobbat framgångsrikt med många viktiga frågor gällande klimat och miljö. Precis som i den nationella politiken är det mycket fokus på kärnkraft och Liberalerna vill införa en europeisk stopplag där EU kan gå in och förhindra nedläggning av fungerande kärnkraft i enskilda länder.

Anna Maria Corazza Bildt pratade om ekonomi och EU:s konkurrenskraft och att det är viktigt att konkurrenskraften och klimpatpolitiken går hand i hand. Sedan efterlyser hon mindre gnäll och hon är glad att Liberalerna sätter barnen främst.

– Liberalerna är det bästa barnpartiet, sa hon på pressträffen.

En fråga dök upp som handlade om ifall kandidaterna var oroliga för att Sverigedemokraterna skulle svaja när det gäller stöd till Ukraina. Både Karin Karlsbro och Anna Maria Corazza Bildt sa att de var oroliga.

– Men vi ska vara glada över att alla svenska partier är för ett stöd, det är otroligt bra, för Ukraina behöver så mycket stöd de kan få, sa Karin Karlsbro.

Valmanifestet innehåller många viktiga punkter och fler områden och det går att läsa på Liberalernas webbplats.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen