Jobbkrav hade inte hjälpt Naasan

Varje gång någon säger att vi måste ställa hårdare krav och därmed ökar incitamenten för invandrare att komma i jobb tänker jag på en vän, Naasan. I bland annat partiledardebatten på SVT sades det att förslaget om temporära uppehållstillstånd är ett medel att bota arbetslösheten bland invandrare.

Naasan är utbildad revisor och har arbetat i många år i olika delar av Syrien. När han kom till Sverige lärde han sig svenska snabbt. Han har gått en kortare utbildning i Sverige och gör allt för att få ett arbete eller åtminstone en praktik plats.

”Jag gör vad som helst”, säger han till mig. Kör taxi, kör buss, jobba inom restaurang, i butik, för hittar jag inte något snart hamnar jag hos socialtjänsten. När jag hör honom säga dessa ord ser jag hur han lider bara vid tanken på att behöva bli beroende av bidrag. Jag skriver om Naasan till alla ekonomer, alla företagare, alla nätverk och vänner som jag känner. Ber och vädjar om en praktikplats. Detsamma gör han. Under tiden tar han körkort och han läser en engelskkurs på komvux och tar lån från CSN, allt för att slippa bli beroende av bidrag.

Jag får inte napp någonstans. Ingen har plats för en mycket trevlig, arbetsam person som pratar bra svenska och är en duktig ekonom som kan tänka sig alla former av arbete.

Men ingenstans nappar det. Någon försökte men det fungerar inte just nu, någon annan ger mig en klapp på axeln och önskar oss lycka till.

Men min vän är fortfarande arbetslös. Nu ska han att gå en tolkutbildning och han har gått med i föreningar där han har uppdrag både som kassör och revisor allt för att öka sina chanser till ett arbete.

Frågan är hur hårdare krav skulle kunna ge större förutsättningar för Naasan att komma i arbete? Naasan kommer från staden Kobane och har upplevt ett helvete på jorden de senaste åren. Hans hemstad har bombats sönder och samman. Alla han känner, hela hans familj har flytt i förtvivlan. Han har inte bara ansvar för sin lilla dotter här i Sverige utan måste vara ett stöd för alla dem som han känner och som nu har flytt undan IS terror.

Att påstå att den osäkerhet som ett tillfälligt uppehållstillstånd innebär skulle motivera honom att söka fler jobb är ett hån.

Själv saknar jag de politiska idéerna kring hur vi öppnar upp arbetsmarknaden för nya grupper, hur vi gör det enklare för människor att starta egna företag och hur vi motarbetar den diskriminering som finns på arbetsmarknaden idag. När kommer Folkpartiet med de förslagen och idéerna?  Att vi vill ställa hårdare krav har framgått nu, men visionerna och de konkreta förslagen för en mer öppen arbetsmarknad saknar både jag och Naasan.

Berivan Mohammed
Kom till Sverige som flykting från Kurdistan. Hon har hunnit med att vara regionchef på ett it-företag och skrivit krönikor på olika liberala ledarsidor sedan hon var 16 år. 

Dela med andra
redaktionen
redaktionen