Krönika: Huset brinner – dags att reagera

Den uppmärksamme kanske har lagt märke till att Liberalerna har det relativt tufft i opinionen just nu. Vi ligger runt 2 procent i väldigt många mätningar. Det är minst sagt inte toppen när vi har ett val runt hörnet.

Förklaringarna till de svaga siffrorna är många, men det finns bara en ­lösning om vi vill lyckas ta oss in i Europa­parlamentet även nästa mandatperiod. Lösningen är att partilandet ­rullar upp ärmarna på den mörkblå skjortan och drar ut och ­kampanjar. Vi måste helt enkelt påbörja valrörelsen redan nu. Det finns full förståelse för att det inte är vad man har högst upp på ­listan. 

Att gå ut och knacka dörr i novemberregnet har sina nackdelar. Vi är fortfarande trötta efter förra valrörelsen. Och många av oss lider av det som kallas en politisk depression. Det är tufft att vara liberal i Sverige på 2020-talet. 

Desto större anledning att vända trenden. I riksdagen och på regeringskansliet arbetar våra tjänstemän nästintill dygnet runt för just det. Från våra ministrar har det kommit ut väldigt mycket bra politik. Det mesta av den har nog inte väljarna ens hört om däremot. 

Nu behöver därför även vi övriga hugga i. Det räcker inte med att vi en dag i månaden sitter på ett nämndmöte och lyssnar på tjänstemän. Vi måste göra mer. 

Huset brinner, men det känns inte som att krisinsikten är på plats. Vi håller på att åka ur Europaparlamentet. Sveriges EU-vänligaste parti, som normalt sett får dubbelt så höga röstsiffror i EP-val än vi får i riksdagsval har just nu 2% i riksdagsopinionen. Förra EP-valet var vi bara några tusen röster ifrån att missa gränsen. Läget ser ännu värre ut nu. Alla borde vara ute och kampanja som att det vore sista veckan på valrörelsen.

För om vi inte ens kan komma in i Europaparlamentet. Varför skulle väljarna våga rösta på oss i riksdagsvalet 2026? Det riskerar att bli en slippery slope ner i avgrunden. Jag säljer hellre min högra fot än att behöva leva i en värld där Centerpartiet är Sveriges enda representant i Renew Europe.

Så ta på dig galoscherna, greppa tag i paraplyet med EU-stjärnor på och känner du att du behöver långkalsonger så är det också helt okej. Ge dig sen ut på stan med kaffetermosen redo, morgonpendlare ska få sitt kaffe. På kvällen ska dörrarna knackas och brevlådor ska ­lappas. 

Om inte du tar tag i det, vem ska då göra det? Om du inte gör det nu, när ska det då göras? Jag vägrar en till deppig valvaka.

Hannes Sjöberg kommer från Halmstad och studerar statsvetenskap i Uppsala. Han var tidigare förbundssekreterare i LUF.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen